Oegandees verrast twee Kenianen op marathon

Stephen Kiprotich heeft gisteren de olympische marathon gewonnen. De 23-jarige Oegandees kwam na 2.08,01 uur alleen over de eindstreep in het centrum van Londen. De Kenianen Abel Kirui (2.08,27) en Wilson Kipsang Kiprotich (2.09,37) flankeerden (naamgenoot) Kiprotich op het podium.

De Oegandese Kiprotich zette na ruim dertig kilometer de marathon op zijn kop. Zijn kansen op goud leken verkeken toen hij moest ‘lossen’ uit de kopgroep van drie. Maar Kiprotich hervond zijn adem en sloot weer aan bij Kirui en Kipsang.

Geheel onverwacht zocht Kiprotich vervolgens de aanval. De verraste Kenianen hadden geen antwoord op zijn demarrage. De voorsprong bedroeg al snel twintig seconden en in de laatste kilometers liep de marge snel op.

In de laatste kilometer begon Kiprotich al met het vieren van zijn olympische titel. Hij passeerde met de nationale vlag om zijn schouders de finish en leverde een van de grootste prestaties uit de Oegandese sporthistorie. Het Afrikaanse land behaalde pas zijn tweede atletiekmedaille ooit.

De marathon in Londen werd onder zware, winderige omstandigheden gelopen en daarom zat een verbetering van het olympisch record er niet in. Vier jaar geleden won de Keniaan Samuel Kamau Wanjiru in Peking olympisch goud in een nieuwe toptijd van 2.06,21.