Niet Brazilië maar Mexico wint het voetbaltoernooi

Met het eerste goud voor Mexico en de zoveelste gemiste titel van Brazilië kreeg het voetbaltoernooi een even verrassende als verdiende winnaar.

Vijf wereldtitels, maar nog altijd geen olympische titel. Het Braziliaanse voetbal moet opnieuw vier jaar wachten op de enige ontbrekende prijs, na de nederlaag in de olympische finale tegen Mexico (2-1).

Het olympische voetbal is met ploegen van onder de 23 jaar, met uitzondering van drie dispensatiespelers, een slap aftreksel van het WK. Maar zo benaderde Brazilië de Zomerspelen niet. Het kwam met de bondscoach van het nationale elftal, Mano Menezes, en sterren als Neymar (Santos), Thiago Silva (Paris Saint-Germain) en Marcelo (Real Madrid) naar Londen. Het olympische organisatiecomité verslikte zich in de enorme mediabelangstelling uit Zuid-Amerika en moest tientallen verslaggevers weigeren in het Wembley Stadium.

Mexico, dat op één speler na aantrad met voetballers uit de eigen competitie, werkte echter niet mee. Spits Oribe Peralta scoorde al na dertig seconden na een fout van verdediger Rafael, van Manchester United. Brazilië kwam dat doelpunt nooit meer te boven. Coming man Neymar bleef onzichtbaar. Peralta maakte in de tweede helft met het hoofd zijn tweede, waarna invaller Hulk het vlak voor tijd nog spannend maakte. Oscar miste in extra tijd nog een enorme kans op de gelijkmaker.

Voor Mexico was het zowel de eerste olympische voetbaltitel als het eerste goud van deze Zomerspelen. Het leidde tot massale openluchtfeesten in Mexico-Stad en Guadalajara. „Ik weet niet of dit de mooiste dag is in de geschiedenis van het Mexicaanse voetbal, maar Mexicanen thuis en in de VS zullen feesten en trots zijn op ons”, reageerde bondscoach Luis Fernando Tena.

Menezes lijkt intussen te moeten vrezen voor zijn baan. Nadat Brazilië twee jaar geleden in de kwartfinales van het WK had verloren van het Nederlands elftal, kreeg hij de opdracht het Braziliaanse voetbal klaar te stomen voor de titel van het WK van 2014 in eigen land. Menezes: „Elke trainer moet de consequenties van zijn uitslagen aanvaarden, maar ik denk niet dat deze nederlaag een negatieve impact heeft op het proces naar volwassenheid en het WK.”

Wel moet Brazilië opnieuw beginnen in zijn jacht op de ontbrekende titel – overigens zowel in het mannen- als het vrouwenvoetbal. De olympische ploeg van nu kan het WK winnen, maar zal in 2016 te oud zijn voor de Zomerspelen van Rio de Janeiro, treurde Neymar. „We zijn verdrietig, dit was onze laatste kans op goud.”