Met vijftig koppels zoenen tegen homohaat

Fotograaf Erwin Olaf wil een ‘kiss in’ organiseren om te protesteren tegen homohaat. Als hij vijftig koppels kan vinden die woensdag in Amsterdam al zoenend hun solidariteit tonen, gaat de actie door. Olaf: „Het mogen homo’s, hetero’s, biseksuelen en transgenders zijn. Als ze maar van elkaar houden, dat is het criterium.”

De actie is een direct gevolg van zijn eigen ervaring, afgelopen zaterdag. „Ik zat met mijn geliefde te eten in een restaurant aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam. We hadden een mooi en eerlijk gesprek, over liefde en monogamie. Na afloop liepen we naar onze fiets en begonnen elkaar spontaan te zoenen. Daarop begon de man achter de toonbank van de naastgelegen snackbar naar ons te roepen: ‘hou daar eens mee op’. Toen we een stap dichterbij deden, omdat we dachten dat we het niet goed verstaan hadden, werd hij nog bozer en verbood ons op zijn terras te zoenen.” Olaf en zijn vriend Kevin – ze hebben sinds een jaar een relatie – begonnen elkaar opnieuw te zoenen. „Vervolgens hebben wij onze fiets gepakt en zijn weg gereden.”

Op zijn Facebookpagina heeft de fotograaf honderden reacties ontvangen op zijn oproep. De kiss inn moet plaatsvinden voor de snackbar aan het Hugo de Grootplein.