'Maak elk experiment met mensen vooraf openbaar'

Alle voorgenomen medische experimenten met mensen moeten openbaar worden, voordat de eerste behandeling plaatsvindt. Dat staat in een wet die is ingediend in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. En de resultaten moeten binnen een jaar na afloop van het experiment openbaar zijn. Het gaat om alle experimenten waarbij nieuwe pillen of apparaten worden getest.

De wet is bedoeld om proefpersonen beter te beschermen, schrijft Democratisch congreslid Ed Markey die de wet indiende. De redactie van The New England Journal of Medicine schaart zich vierkant achter de wet, in een vorige week online gezet commentaar.

De wet is ook van belang voor Europese onderzoekers, omdat alle onderzoek dat wordt gebruikt om een product in de VS op de markt te brengen vooraf openbaar moet zijn. Dat moet een einde maken aan het omzeilen van Amerikaanse regels door onderzoek in het buitenland te doen. Van veel, vooral grote, medicijnenonderzoeken deponeren de onderzoekers al vooraf het protocol in openbare gegevensbanken.

Maar nog steeds wordt veel onderzoek niet vooraf geregistreerd. Eerste toedieningen van een nieuw middel aan kleine groepen mensen (fase I) en experimenten met apparaten en implantaten werden vaak niet vooraf bekend. En mislukkingen, bijvoorbeeld door een giftige bijwerking, niet gerapporteerd. Dat kan betekenen dat een andere onderzoeker het opnieuw gaat proberen, wat schadelijk kan zijn voor de proefpersonen.