Leger Egypte lijkt zich niet te verzetten tegen president Morsi

Caption: A supporter raises a photo of the Egypt's Islamist President Mohamed Mursi during the celebration of his decision on the dismissal of former defence minister and Field Marshall Hussein Tantawi, in Tahrir Square in Cairo August 13, 2012 .REUTER/Mohamed Abd El Ghany (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: A supporter raises a photo of the Egypt's Islamist President Mohamed Mursi during the celebration of his decision on the dismissal of former defence minister and Field Marshall Hussein Tantawi, in Tahrir Square in Cairo August 13, 2012 .REUTER/Mohamed Abd El Ghany (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Aanhangers van president Morsi vieren zijn beslissing om opperbevelhebber Tantawi te ontslaan op het Tahrir-plein in Kairo. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Het Egyptische leger lijkt zich niet te verzetten tegen de beslissing van president Mohammed Morsi gisteren om opperbevelhebber en minister van Defensie Mohammed Hussein Tantawi te ontslaan.

Dat meldt persbureau Reuters. Morsi verklaarde gisteravond ook meteen, de door het leger afgekondigde grondwettelijke amendementen die het militaire apparaat veel macht gaven, te schrappen . De verwachting was dat de Opperste Militaire Raad (SCAF) de beslissing van Morsi niet zou accepteren.

Cruciale stap in machtsstrijd leger en Morsi

Op Facebook lieten bronnen dicht bij SCAF weten dat de beslissing een “natuurlijke” overgang van de macht representeert, die het zelf voor ogen had na het aftreden van president Hosni Mubarak begin 2011. Het Egyptische staatspersbureau meldde geen “negatieve reacties” binnen het leger en ook zouden geen ‘verdachte’ troepenbewegingen zijn waargenomen in het land.

Toch is de beslissing van Morsi een cruciale stap in de machtsstrijd tussen Morsi en het leger. Dat laatste pleegde in juni vlak voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen een de facto staatsgreep door verregaande bevoegdheden naar zich toe te schuiven en het door islamisten-gedomineerde parlement te ontbinden.

Het is onduidelijk met welke bevoegdheden Morsi Tantawi wegstuurde, schreef NRC Handelsblad vanmiddag. Egypte heeft nog geen grondwet:

Het is niet duidelijk op basis van welke bevoegdheden Morsi heeft gehandeld, aangezien het land op het moment geen grondwet heeft. Het opstellen daarvan is juist een belangrijk onderdeel van de machtsstrijd tussen president en legertop. Het leger gaf vlak voor Morsi’s aantreden de Militaire Raad wetgevende macht, controle over de begroting en het recht een nieuwe grondwetgevende vergadering aan te wijzen als de huidige er niet uitkomt – een juridische coup volgens critici.

Wie was Tantawi?

Tantawi leidde Egypte tussen de val van oud-president Hosni Mubarak en de verkiezingen dit jaar die Morsi won. Hij is één van de belangrijkste legerleiders in het land. Het leger heeft een ongemakkelijke verhouding tot de Moslimbroederschap van Morsi. De president benoemde gisteren ook meteen een nieuwe minister van defensie: Abdel-Fattah el-Sissi. Mahmoud Mekki, een ervaren rechter, werd tot vicepresident benoemd.

Een terugblik op de carrière van Tantawi:

Toch hoeft het wegsturen van Tantawi, die niet geliefd was onder Egyptische activisten, niet te betekenen dat het leger macht verliest. Het heeft nog altijd zo’n veertig procent van de economie in handen. Het is onwaarschijnlijk dat het leger na zestig jaar aan de macht te zijn opeens zonder slag of stoot deze afstaat, schrijft Reuters.