Kortkolom economie

Douwe Egberts kritiek op beleggersvereniging

Rotterdam. Douwe Egberts heeft kritiek op de opstelling van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) rond de fraude bij Douwe Egberts’ Braziliaanse dochter. Dat blijkt uit een brief van DE-topman Michiel Herkemij aan de VEB op de site van het koffiebedrijf. Volgens Herkemij is het „allesbehalve uitgesloten dat de handelwijze van de VEB voor onze aandeelhouders schadelijker is dan de inhoud van ons persbericht”. Begin deze maand maakte DE melding van „boekhoudkundige onregelmatigheden” in Brazilië. De beurswaarde van DE zakte daarop 350 miljoen euro. De VEB eiste een compensatie voor gedupeerde beleggers. Volgens DE heeft de VEB onjuiste informatie verspreid en ten onrechte de link gelegd met eerdere beursschandalen rond Ahold en World Online. (NRC)

Aantal faillissementen hoger dan in decennia

Amsterdam. De afgelopen maanden ging een recordaantal bedrijven failliet. Van mei tot en met juli lag het aantal faillissementen per maand op 667. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het gemiddelde over drie maanden in decennia niet zo hoog geweest. In de eerste zeven maanden moesten in totaal 4.475 bedrijven de deuren sluiten. Dat is bijna dertig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In juli gingen 725 bedrijven failliet. (Novum)

Lage aardgasprijzen gunstig voor E.ON

Amsterdam. E.ON heeft in het eerste half jaar een winstsprong gemaakt, met name dankzij gunstige contracten met aardgasleveranciers. De winst van E.ON steeg van 933 miljoen euro naar 3,3 miljard euro. De omzet steeg met 23 procent naar 65,4 miljard euro. Dat maakte het Duitse energiebedrijf vanochtend bekend. Door de dalende aardgasprijzen heeft E.ON gunstige nieuwe contracten kunnen afsluiten met het Russische Gazprom. (Novum)

Japanse economie groeit minder snel

Amsterdam. De Japanse economie is minder hard gegroeid in het tweede kwartaal dan verwacht. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) kwam uit op 1,4 procent op jaarbasis, als gevolg van de lagere binnenlandse consumentenbestedingen en de aanhoudende crisis in Europa.

Op kwartaalbasis groeide de economie 0,3 procent, tegenover 1 procent tussen januari en maart. (Novum)

Motorola Mobility schrapt 4.000 banen

Amsterdam. Motorola Mobility schrapt 20 procent van het personeel (circa 4.000 banen) en sluit een derde van zijn 94 kantoren wereldwijd. Motorola Mobility, in mei overgenomen door Google als afsplitsing van Motorola voor 12,5 miljard dollar (10 miljard euro), maakt gsm’s met het besturingssysteem Android. Het bedrijf gaat de productie in goedkope gsm’s staken. Met Motorola Mobility wil Google zich richten op smartphones die kunnen concurreren met die van Apple en Samsung. (Novum)

Reizigers vast door mislukte deal Windjet

Milaan. De Italiaanse prijsvechter Windjet Air heeft alle vluchten voorlopig gestaakt na een mislukte overnamepoging door Alitalia. Honderden reizigers kwamen afgelopen weekeinde in Italië vast te zitten of hadden lange vertraging. De deal tussen Alitalia en Windjet van april is mislukt omdat Windjet geen financiële gegevens overlegde. (Novum)