Kortkolom buitenland

PKK ontvoert Turkse parlementariër

Ankara. Turkse troepen zijn gisteravond een zoektocht begonnen naar een parlementariër van de oppositie, die eerder die avond bij de oostelijke stad Tunceli was ontvoerd door de Koerdische rebellenbeweging PKK. Huseyin Aygun, van de Turkse Volkspartij CHP, werd aangehouden bij een wegblokkade en uit zijn auto gehaald. Een journalist en een adviseur die met hem meereisden werden ongemoeid gelaten. Het is volgens de regering voor het eerste dat de PKK een parlementslid ontvoert. (AP)

Leger Nigeria doodt 20 leden van Boko Haram

Kano. Het Nigeriaanse leger heeft gisteren twintig vermeende leden van de islamitische terreurgroep Boko Haram gedood in de noordoostelijke stad Maiduguri. Het leger belegerde een woning in Maiduguri na inlichtingen te hebben gekregen dat leden van Boko Haram zich daar verzameld hadden. Er brak een vuurgevecht uit, waarbij een militair om het leven kwam. Volgens Boko Haram waren de twintig slachtoffers burgers. Sinds de zomer van 2009 zijn bij aanslagen die worden toegeschreven aan Boko Haram meer dan duizend doden gevallen, voornamelijk in het noordoosten van Nigeria. (AFP)

‘Uitbraak ebola onder controle in Oeganda’

Londen. De uitbraak van het dodelijk ebolavirus in Oeganda lijkt onder controle. Dat heeft Paul Roddy, epidemioloog van Artsen Zonder Grenzen gezegd. Tot nu toe zijn negentien mensen overleden aan het virus, het laatste bevestigde geval van ebola was elf dagen geleden. De uitbraak begon in de westelijke stad Kagadi. Roddy zei wel dat de ziekte opnieuw kan uitbreken als een virushaard over het hoofd is gezien. Pas als er 42 dagen geen nieuwe gevallen zijn bevestigd, is de uitbraak definitief onder controle, zei Roddy. (BBC)

Twee doden bij brand in natuurgebied Spanje

Madrid. In Spanje zijn twee brandweerlieden om het leven gekomen bij het bestrijden van een natuurbrand in de oostelijke provincie Alicante. Een van de slachtoffers overleed zondag in een ziekenhuis aan zijn verwondingen, de tweede vanochtend. Op het Canarische eiland La Gomera, vooral in trek bij wandelaars, woedden intussen nog steeds branden op verschillende plaatsen. Bijna duizend mensen werden vandaag per boot geëvacueerd uit het stadje Valle Gran Rey om aan de vlammen te ontkomen. Afgelopen weekend werden ook al vijfduizend mensen geëvacueerd. (Novum)

Indiase yogagoeroe Baba Ramdev opgepakt

Delhi. De Indiase politie heeft vandaag in Delhi de populaire yogagoeroe Baba Ramdev opgepakt. Ramdev, die actie voert tegen corruptie bij de Indiase overheid, wilde een demonstratieve mars naar het parlement houden. Ook honderden aanhangers werden opgepakt. Volgens de politie zullen ze in bussen naar een stadion aan de buitenrand van New Delhi worden gebracht en daar later worden vrijgelaten. (Novum)

Burgemeester Mexico doodgeschoten

Mexico-Stad. In Mexico is gisteren de net gekozen burgemeester van het stadje Matehuala doodgeschoten. Edgar Morales Perez kwam terug van een verjaardag toen hij in een hinderlaag reed. Zijn campagneadviseur kwam ook om. Morales Perez was lid van de Institutionele Revolutionaire Partij die vorige maand de presidentsverkiezingen won. Vorige week werd in de staat San Luis Potosi, waartoe Matehuala behoort, een busje met veertien lijken aangetroffen langs een snelweg. (AP)