Jerusalem Quartet overrompelt in Zeist

Klassiek

Jerusalem Quartet. Gehoord 11/08 Kerk Evangelische Broedergemeente Zeist, Zeister Muziekdagen. *****

De Zeister Muziekdagen, twee weken van kamermuziek in de kerk van de Evangelische Broedergemeente in Zeist, zijn in 23 jaar uitgegroeid van een provinciaal muziekfeest tot een evenement van internationale allure. Met 287 sponsoren is de organisatie tegenwoordig in staat het allerhoogste niveau in huis te halen.

Het memorabele openingsconcert door het Jerusalem Quartet zette afgelopen zaterdag meteen de toon. Ooit namen de leden als studenten zelf deel aan de masterclasses van de Muziekdagen. Nu hebben zij een wereldcarrière en is primarius Alexander Pavlovsky artistiek directeur van het festival.

Bij het Jerusalem Quartet vergeet je bijna dat er vier musici spelen. Als één organisme zingt het kwartet met een prachtig sonore klank en uitgebalanceerde frasen. Voorbeeldiger teamwork is nauwelijks denkbaar.

Toch blijven alle spelers ook als individuen overeind. Pavlovsky geeft bevlogen leiding zonder dat zijn spel ooit te solistisch wordt. Tweede violist Sergei Bresler ondersteunt met een uiterst vitale begeleiding. Cellist Kyril Zlotnikov drijft het geheel aan met solide, bezielde frasen.

Overtuigend van begin tot eind was niet alleen Sjostakovitsj’ Negende Strijkkwartet (1964), dat de van oorsprong grotendeels Russische musici op het lijf geschreven is. Ook Mozarts Vijftiende Strijkkwartet kwam even creatief als indringend tot klinken.

Prachtig was ook het strijkkwartet van Claude Debussy, die dit jaar centraal staat op het festival wegens zijn honderdvijftigste geboortejaar. Met veerkrachtige akkoorden en intense lyriek maakten de musici een overrompelende indruk op het publiek. Dat hun spel misschien wat weinig Frans was, kon dan ook in het geheel niet schaden. Slechts één ding telde: dat het uit het hart gegrepen was.