In Iran zoeken ze zonder nachtkijkers naar doden

Bij de twee aardbevingen die zaterdag Noord-Iran troffen zijn 300 doden en 2000 gewonden gevallen.

Teheran. Iraanse reddingswerkers zeggen dat ze nog 200 mensen vanonder het puin vandaan hebben gehaald, maar de twee aardbevingen die zaterdag Noord-Iran troffen hebben honderden Iraniërs, voornamelijk plattelandsfamilies het leven gekost. Twee dodelijke bevingen van 6,4 op de schaal van Richter, die elf minuten na elkaar plaatsvonden, maakten de slecht gebouwde stenen huisjes met de grond gelijk.

Volgens officiële cijfers zijn er meer dan 300 doden en 2000 gewonden. Overal in een gebied van tientallen kilometers zijn meer dan honderd dorpjes verwoest, of liggen huizen in puin.

De reddingsoperatie kwam zaterdagavond laat op gang omdat helikopters niet konden vliegen vanwege een gebrek aan nachtkijkers. Iran heeft te maken met een reeks van internationale sancties vanwege het nucleaire programma en mag geen nachtkijkers kopen omdat die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.

Een Iraanse seismoloog bekritiseerde de regering en vroeg zich af hoe het kan dat er honderden doden vallen bij een aardbeving met een kracht die in andere landen wellicht tot 10 gewonden zou leiden. „Er wordt slecht gebouwd en niemand houdt de bouwers in de gaten, daarom hebben we zoveel doden”, zegt hij.