Ik heb een droom: een haringkraamveldslag

Alsof de SP en de VVD elkaar te lijf gaan met twee verschillende haringkarketens. Fictie? In de VS staat fastfoodrestaurant Chick-fil-A ineens midden in het politieke debat. Omdat ze het homohuwelijk niet steunen. Only in America.

Als je niet beter zou weten zou je denken dat het een filmscript is voor een politieke comedy. Een fastfoodketen haalt zich de woede van homobelangenverenigingen op de hals nadat de zoon van de oprichter zich uitspreekt voor ‘het huwelijk in de Bijbelse zin van het woord’.

Dat is niets nieuws. Dat vindt hij al jaren. Sterker nog, de oprichter van Chick-Fil-A geeft al sinds 1967 vele miljoenen aan christelijke organisaties die zeggen dat ze het huwelijk willen beschermen. Dat is hem en zijn familie een goed recht. Wat daarna gebeurt laat zich raden: de homoseksuele belangenorganisaties maken zich boos en roepen op tot een boycot waar bijna niemand naar luistert. Move along people, just another day in the USA.

Maar nu komt het: vlak nadat homo’s zich boos maken, maken de christenen zich weer boos. Mike Huckabee en Rick Santorum, oerchristelijke voormalige presidentskandidaten, verklaarden donderdag tot Chick-fil-A Appreciation Day en algauw waren de evangelicals niet meer te houden. Een half miljoen extra Amerikanen trekt een houthakkershemd aan, draait een godvrezende countryplaat en rukt uit om de obesitas van zijn kroost te bevorderen door een supersized spicy chicken sandwich voor ze aan te schaffen.

En dan gaat het snel. Homo’s weer boos, en die hijsen zich snel in een glitterjurk of -tuinbroek om vervolgens richting een van de ruim 1600 troosteloze eetschuren te gaan en daar een potje te gaan tongen voor de deur. Sarah Palin liet zich fotograferen met een burger in de hand, burgemeesters van Boston en San Francisco vragen het restaurant vriendelijk doch beleefd weg te gaan of weg te blijven. Nog even en Romney laat er eentje invliegen. Ik vermoed dat Obama vegetariër wordt om het onderwerp maar uit de weg te kunnen gaan.

Waarom kan dat niet in Nederland? Dat Diederik Samson zich met een duim omhoog laat fotograferen bij Hamid’s Haringwagen in Slotervaart. En dat Wilders keihard terugslaat door een bakkie kibbeling te halen op de dijk van Volendam waar hij oproept alleen nog vis uit eigen zee te consumeren. GroenLinksers doen een bloemetjesdans bij een ecologisch verantwoorde viszaak, en Roemer rijdt met een fietsende haringkar voor bij de boze werknemers van NedCar. Van Haersma Buma die door een verlaten weiland fietst, maar nu met een plastic tasje van Piets Palingkraam (‘Lekkerder dan bij Piet proef je ze niet!’) bungelend aan het stuur. En Marianne Thieme die zich nadrukkelijk afzijdig houdt terwijl ze met een VIS IS MOORD-bord standvastig poseert voor de Urker visafslag, waar een meute norse SGP’ers klaarstaat haar met hun eigen gevangen visjes om de oren te slaan.

Maar nee: in plaats daarvan zal goedlachse Mark wel weer ballonnen uitdelen in grijze buitenwijken in Heerhugowaard en krijg je van SP’ers dezelfde saaie sponsjes in de handen gedrukt als in het voorjaar van 2010.

Meneer Snip, de lokale haringwagenexploitant (‘Snip: een begrip!’), denkt er het zijne van. „Ik heb Pechtold hier ooit nog aan de kraam gehad, mot u weet’n”, zegt hij terwijl hij zonder op te kijken een Hollandse Nieuwe schoonmaakt. „Maar die wou uitjes op zijn haring! Nou”, en hij veegt de vissengraten de emmer in, „daar stem ik dus mooi niet op.” Wat stemt hij dan wel? Hij lacht: „De piano.”

Ik zucht. Met zoveel Hollandse nuchterheid blijft mijn gedroomde politieke haringkraamveldslag een verre, Amerikaanse droom.