Hillen: nog meer bezuinigingen maken krijgsmacht invalide

Als het volgende kabinet nog meer bezuinigt op Defensie wordt het Nederlandse leger “invalide”. Daarvoor heeft demissionair minister Hillen vanochtend gewaarschuwd. Hij kondigt aan zich de komende tijd luider tegen nieuwe bezuinigingen te gaan uitspreken.

Archieffoto uit 2010 van Nederlandse militairen tijdens de missie in Urzugan. Foto AFP / Deshakalyan Chowdhury

Als het volgende kabinet nog meer bezuinigt op Defensie wordt het Nederlandse leger “invalide”. Daarvoor heeft demissionair minister Hillen vanochtend gewaarschuwd. Hij kondigt aan zich de komende tijd luider tegen nieuwe bezuinigingen te gaan uitspreken.

Hillen is bezorgd over de voornemens van sommige politieke partijen om na de verkiezingen opnieuw het mes te zetten in de krijgsmacht. Dat kan Defensie zich echt niet permitteren, zo zei Hillen vanochtend volgens De Telegraaf:

“Verder snijden maakt de krijgsmacht invalide. We zitten rock-bottom, we zijn maximaal uitgeknepen. Nu verder bezuinigen houdt in dat we ledematen van het lichaam gaan snijden.”

‘Defensie kan op dit moment geen nieuwe slag aan’

Hillen is bang dat bij verdere bezuinigingen op Defensie de nationale veiligheid in het geding kan komen. Het kabinet-Rutte heeft de afgelopen jaren al een miljard euro op Defensie bespaard, een bezuinigingsronde die op dit moment nog wordt uitgevoerd. Ook daarom kan Defensie nu geen extra bezuinigingen gebruiken volgens de minister:

“Dat proces zou vier jaar duren. We zijn nu halverwege. Er is een aantal politieke partijen dat doet alsof we nu al een nieuwe slag kunnen slaan, maar dat is niet zo.”

Nederland kan volgens Hillen nog veel meer besparen op andere terreinen, zoals de gezondheidszorg. “We dreigen de overheidsdienstverlening steeds moeilijker te maken, omdat we onvoldoende maatregelen nemen op andere punten”, aldus de minister.