Het laatste puzzelstukje

Het is zeker: in Oost-Afrika liepen twee miljoen jaar terug twee menssoorten rond. Het bewijs bestaat uit twee fossiele kaken en een stuk schedel

This undated handout image provided by National Geographic and Nature shows a computer enhanced image of a lower jaw, shown as a photographic reconstruction, and the cranium, based on a computed tomography scan of of he KNM-ER 1470 cranium, discovered in 1972, combined with the new lower jaw KNM-ER 60000. A famous family of paleontologists says newly found fossils confirm their controversial theory that the human family tree may have sprouted some long-lost branches going back nearly 2 million years. Meave Leakey led a team of researchers in Kenya that claim what they dug up shows there once were two additional pre-human species besides the one that eventually led to modern humans. One of the researchers said these wouldn't be our direct ancestors, which are called Homo erectus, but more like very distant cousins. The study appears online Wednesday in the journal Nature. (AP Photo/Fred Spoor/National Geographic, Nature)
This undated handout image provided by National Geographic and Nature shows a computer enhanced image of a lower jaw, shown as a photographic reconstruction, and the cranium, based on a computed tomography scan of of he KNM-ER 1470 cranium, discovered in 1972, combined with the new lower jaw KNM-ER 60000. A famous family of paleontologists says newly found fossils confirm their controversial theory that the human family tree may have sprouted some long-lost branches going back nearly 2 million years. Meave Leakey led a team of researchers in Kenya that claim what they dug up shows there once were two additional pre-human species besides the one that eventually led to modern humans. One of the researchers said these wouldn't be our direct ancestors, which are called Homo erectus, but more like very distant cousins. The study appears online Wednesday in the journal Nature. (AP Photo/Fred Spoor/National Geographic, Nature) AP

Binnen drie jaar was het drie keer raak. Aan de oevers van het Turkanameer in Kenia ontdekten paleontologen tussen 2007 en 2009 twee oude onderkaken en een flink stuk schedel. Het zijn menselijke fossielen die een oud dispuut beslechten: twee miljoen jaar geleden liepen er twee, en niet één, menssoorten van het geslacht Homo rond.

Onderzoekers onder leiding van Meave en Louise Leakey van het Turkana Bassin Institute (een familiebedrijf, zie kader) beschreven hun vondsten vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Volgens de twee behoren zowel de kaken als het gezicht toe aan de raadselachtige menssoort Homo rudolfensis. Tot nu toe was van deze soort alleen een incomplete schedel bekend, die in 1972 door Richard Leakey, Louises vader en Meave’s echtgenoot, werd beschreven.

Deze schedel was al jaren het onderwerp van een verhitte namenstrijd. Het ene kamp zag in het lange en platte gezicht een unieke mensoort: Homo rudolfensis, een tijdgenoot van de eerder beschreven Homo habilis. Nee, betoogden anderen, dit was gewoon een habilis. De langere schedel was van een habilis-man, de eerder gevonden kortere schedels waren van habilis-vrouwen, redeneerden zij.

Het grootste probleem was dat de schedel noch tanden, noch een onderkaak had. Juist het gebit is vaak kenmerkend voor een soort.

Maar die tanden en kaken zijn er nu wél. In 2007 werd het eerste kaakfragment ontdekt. En een jaar later zag een medewerker van Leakey een stel tanden uit een brok zandsteen steken. Toen onderzoekers later in het lab het gesteente met een tandartsboortje verwijderden, kwam een half gezicht tevoorschijn, althans het bot, compleet met neusgat, linkeroogkas en tanden in het gehemelte. De tweede onderkaak werd in 2009 ontdekt.

Het gezicht was van een kind, schrijven de onderzoekers in hun artikel. Zijn tanden lijken op die van een moderne dertienjarige, maar omdat de vroege mens sneller volwassen werd, schatten de onderzoekers dat het kind ongeveer acht jaar oud was toen het stierf. In het gezichtje steken de jukbeenderen net zo ver naar voren en zijn de hoektanden op dezelfde manier naar voren gedraaid als bij de schedel uit 1972.

De tanden van de opgegraven kaken bleken precies op de tanden uit het gezichtje te passen. Een eerder ontdekte kaak, die altijd met de schedel die Leakey ontdekte werd geassocieerd, paste juist niet op de tanden uit het gezicht: met deze kaak zou het kind een flinke onderbeet hebben gehad.

De schedel uit 1972, de kaken en het gezicht behoren dus tot een eigen soort, concluderen de onderzoekers. Homo rudolfensis en Homo habilis moeten rond dezelfde tijd, op dezelfde plek hebben geleefd.