Heidi Holland overleden

Heidi Holland/ Foto bloggen.be

De Zuid-Afrikaanse journalist, schrijfster en Mugabe-biografe Heidi Holland is overleden, meldt ook nrc.nl. Een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse politie heeft bekend gemaakt dat Holland afgelopen zaterdag door haar tuinman dood is aangetroffen in haar tuin.

Holland werd in 2008 beroemd door haar boek Dinner with Mugabe, een biografie van de Zimbabwaanse dictator met wie Holland gedurende een periode van 30 jaar meerdere interviewsessies afnam. De biografie gaf een ongekend persoonlijk beeld van Robert Mugabe, die sinds 1980 in het zuidelijk Afrikaanse land aan de macht is. Zo beschreef Holland Mugabe’s woede-uitbarstingen, volgens Holland een direct gevolg van miskenning van de Britten. Zijn urenlange tirades tegen de oud-kolonisator vergeleek Holland met de woede-uitbarstingen van een verongelijkt kind.

Tegen NRC Handelsblad gaf Holland enkele jaren geleden toe in Mugabe een twijfelaar te zien:

„De man die tweeënhalf uur voor me zat was erg onzeker. Hij sprak zo zacht dat ik geregeld voorover moest buigen om hem te kunnen verstaan. Hij zat op het puntje van zijn bureaustoel, waar hij af en toe vanaf gleed, om zich dan weer op te trekken aan het bureau.”

Over Dinner with Mugabe schreef NRC-recensent Toef Jaeger in 2009:

‘Kun je als dictator geboren worden en over welke eigenschappen moet je dan beschikken? Oftewel: hoe ziet de man achter het monster eruit? Dit zijn vragen die Heidi Holland in Dinner with Mugabe bezighouden – een biografie van Robert Mugabe die nog voor de laatste verkiezingen en de cholera-uitbraken verscheen. Als er een tirannengen bestaat, en daar is Holland bij Mugabe van overtuigd, dan wordt dat gevoed door een combinatie van de achterdocht van de buitenstaander, het gevoel uitverkoren te zijn en iets te vaak in het leven in de steek gelaten te zijn. Holland inventariseert die gevoelens en gebeurtenissen in interviews met mensen die op verschillende manieren een rol speelden in Mugabes leven – zoals diens voorganger Ian Smith.’

Heidi Holland is 64 jaar geworden.