‘Greg’ trekt zich er niks meer van aan

Verguisd na het EK, gisteren de gevierde man na een fraai doelpunt in de wedstrijd tegen AZ (2-2). Ajacied Gregory van der Wiel wordt er niet warm of koud van.

Theo Janssen (r) heeft zijn zinnen gezet op een vertrek bij Ajax. Hij viel na tachtig minuten in en stond aan de basis van de late gelijkmaker tegen AZ.
Theo Janssen (r) heeft zijn zinnen gezet op een vertrek bij Ajax. Hij viel na tachtig minuten in en stond aan de basis van de late gelijkmaker tegen AZ. Foto ProShots

Rechtsachter Gregory van der Wiel van Ajax is 24 jaar en hij heeft in zijn loopbaan al meer kritiek over zich heen gekregen dan de meeste publieke figuren in een heel leven. Logisch dat je dan een afweermechanisme opbouwt. Dat van hem komt neer op het volgende: alles is zo betrekkelijk in dat voetbalwereldje van ons. Wie wint heeft vrienden, wie verliest niet. Dat is topvoetbal.

Gisteren was het weer zo’n dag dat hij vrienden had. Van der Wiel, een van de slechtst spelende Nederlandse internationals op het EK, schoot in zijn eerste officiële wedstrijd sinds de afgang van Oranje maar meteen in de negende minuut van 25 meter in de linkerbovenhoek: 1-0 voor Ajax. Iemand nog vragen over het EK?

Van der Wiel werd verkozen tot Man of the match aan Ajax-zijde en dus kreeg hij bloemen en zoenen na het 2-2 gelijkspel tegen AZ. Maar het cynische gejuich dat bij de wissel van linksachter Daley Blind opsteeg uit de Arena, was voor Van der Wiel een veel vertrouwdere sensatie. Zo vaak was hij de man die het gedaan had in de ogen van het kritische Amsterdamse publiek. „Gewoon niks van aantrekken. Straks speelt Daley weer goed en staan ze weer voor hem op de banken”, weet Van der Wiel uit ervaring.

Heden hosanna, morgen kruisigt hem. Het kan de lijfspreuk zijn van Van der Wiel. Kritiek of loftuiting, hij wordt er niet warm of koud van. Terwijl Nederland zich wentelde in reconstructies van het echec in Polen en Oekraïne, genoot Van der Wiel volop van een lange vakantie in New York en Miami. „Natuurlijk is er een hoop gedoe als je verliest. Als je wint, is iedereen je vriend. Iedereen weet dat we ondermaats gepresteerd hebben op het EK, dat is geen geheim”, blikte hij gisteravond summier terug.

Van der Wiel legde na de uitschakeling tegen Portugal in een interview met RTL4 de schuld voor zijn slechte spel gedeeltelijk bij ploeggenoten. Weer kreeg hij de voetbalnatie over zich heen. Dat hij door de nieuwe bondscoach Louis van Gaal niet is geselecteerd voor de oefeninterland tegen België, woensdag, heeft daar volgens Van der Wiel niets mee te maken. „Ik had al niet verwacht dat ik zou worden geselecteerd, omdat ik in de voorbereiding nog geen minuut in het eerste van Ajax heb gespeeld. Ik heb eigenlijk alleen maar zestig minuten met Jong Ajax meegedaan, dus ik begrijp zijn keuze wel.”

Ploeggenoot Ricardo van Rhijn is boven Van der Wiel verkozen in de selectie van Van Gaal, maar dat steekt de WK-finalist van 2010 niet. Sterker: „Het zou een beetje apart zijn om Ricardo, die de hele voorbereiding voluit met het eerste meedeed, thuis te laten en mij mee te nemen.”

De interessante topwedstrijd gistermiddag tussen Ajax en AZ was na afloop maar even onderwerp van gesprek. In de mixed zone werd vooral geïnformeerd naar de jongste status van diverse spelers. Hoe staat het met de transfers? De gefrustreerde wisselspeler Theo Janssen (inzet) kon of wilde zijn vertrek naar Vitesse nog niet bevestigen. Vurnon Anita moet alleen zelf nog met Newcastle United tot afspraken komen en dan is ook hij weg. Jan Vertonghen was al vertrokken naar Tottenham Hotspur. Rijst de vraag: wat blijft er over aan ervaring bij de landskampioen?

Ook 35-voudig international Van der Wiel wil nog steeds weg. Hij heeft zijn zaakwaarnemer inmiddels ingeruild voor de gewiekste Mino Raiola, een spelersmakelaar met een enorm netwerk. „Hij is nu bezig voor me. Maar ik moet het zelf op het veld laten zien. Hij kan die interesse niet opwekken bij clubs.”

Ajax speelde gisteren een probleemloze eerste helft, maar vlak na rust scoorde Jozy Altidore binnen twee minuten twee keer. Kolbeinn Sigthórsson maakte op fraaie wijze gelijk, maar het mooiste doelpunt was toch dat van Van der Wiel. Dat is er „een voor de highlights” op een dvd van zijn carrière, lachte de Ajacied. Maar hij weet als geen ander: morgen kan het weer helemaal anders zijn.