Gouden plak voor Russen

In de volleybalfinale stuntte Rusland met een zwaarbevochten zege op het favoriete Brazilië.

ROTTERDAM. De Russische volleyballers hebben gisteren op spectaculaire wijze olympisch goud veroverd. In de finale wonnen ze uiteindelijk na vijf sets van Brazilië: 19-25, 20-25, 29-27, 25-22 en 15-9. Voor de Russen was het de eerste titel, sinds die van de toenmalige Sovjet-Unie in 1980.

De Braziliaanse volleyballers leken lang het voorbeeld van hun vrouwelijke landgenoten te volgen, die zaterdag ten koste van de Verenigde Staten olympisch kampioen werden. De eerste twee sets won Brazilië. In de derde set overleefde Rusland twee matchpunten, waarna het de set alsnog met 29-27 won. Het bleek het keerpunt in de finale. De mentaal geknakte Brazilianen konden zich daarna niet meer oprichten. NOVUM