G20 wil voedselprijzen aanpakken

De G20, het beraad van de belangrijkste industriële landen, wil een gezamenlijke aanpak van stijgende voedselprijzen. Eind september of begin oktober willen de G20-landen op een conferentie bijeenkomen om over duurder wordende gewassen te praten. Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van anonieme bronnen.

Door droogte en hitte dreigen de mais- en sojaoogsten in de VS te mislukken. Amerika is een belangrijke producent van mais en soja. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht de slechtste oogst in zeventien jaar. Als gevolg zijn de prijzen zo hard gestegen dat de VN en de Wereldbank bezorgd zijn dat een voedselcrisis aanstaande is.

In tijden van hoge voedselprijzen en slinkende voorraden kunnen protectionistische maatregelen (zoals exportbeperkingen- en belastingen) een prijsopdrijvend effect hebben. Door een conferentie te beleggen, wil de G20 de gevolgen beperken.

Voedselprijzen staan al langer op de agenda van de G20. Vooral de voormalige Franse president Sarkozy vroeg daar tijdens zijn voorzitterschap van de G20 aandacht voor. Maar zijn initiatieven werden op de G20-top in Cannes van vorig jaar november, overschaduwd door de eurocrisis.

Op de G20-top in het Mexicaanse Los Cabos in juni werkten regeringsleiders plannen uit om een zogenoemd Rapid Response Forum op te richten. Doel is beleid te coördineren. Nederland is geen lid van de G20, maar wordt wel betrokken bij landbouwthema’s. In een brief aan de Kamer schreef demissionair staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) in juni dat het Rapid Response Forum dient om „excessieve prijsvolatiliteit” te voorkomen.

De omstreden Amerikaanse productie van ethanol zal waarschijnlijk aan de orde worden gesteld. Een wet schrijft voor dat Amerikaanse energiemaatschappijen 9 procent van hun brandstof uit de biobrandstof ethanol (gemaakt van mais) moeten halen. In de praktijk betekent de wet dat 40 procent van de maisoogst gebruikt wordt voor de productie van ethanol. President Obama staat inmiddels onder binnen- en buitenlandse druk om de wet tijdelijk buiten werking te stellen.