Felle kritiek verwacht op Noorse politie bij aanpak Oslo en Utøya

Gewapende politie-agenten op het eiland Utøya vlak na de aanslag.
Gewapende politie-agenten op het eiland Utøya vlak na de aanslag. Foto AP / Matt Dunham

Bij de presentatie van het rapport over de aanslagen van Anders Behring Breivik op een overheidsgebouw in Oslo en op het eiland Utøya wordt felle kritiek verwacht op de politie.

Noorse kranten berichtten vandaag al op basis van de commissie die het rapport samenstelde dat de politie grote fouten zou hebben gemaakt tijdens hun optreden op 22 juli 2011. Volgens onze correspondent Luuk Mulder blijkt uit de berichten dat de politie “klungelde” en “slecht communiceerden”.

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder De agenten bij Utoya konden slecht communiceren, klungelden eindeloos met boten en werkten langs elkaar heen.

Kritiek op ‘trage en klungelige politieoptreden’

Zo was de politie na de melding van het bloedbad op Utøya op weg naar het verkeerde eiland.

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Terwijl premier Stoltenberg het rapport in ontvangst neemt onthult VG dat de politie op 22/7 eerst richting het verkeerde eiland voer.

Kregen politieagenten, tegen de bestaande regels in, de opdracht niet meteen in te grijpen maar te observeren:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Tegen de geldende standaard procedure in kregen de eerste agenten ter plaatse de opdracht te observeren. #22juli
Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Weer scoop uit het rapport, van NRK. Volgens hen had de politie een half uur voor ze vertrokken al boten tot hun beschikking. Werd ontkent.

Vlak na de aanslag was er al veel kritiek op het optreden van de politie. Zo zouden de speciale agenten van de Delta politie-eenheid slecht bereikbaar zijn en zou er door bezuinigingen niet direct helikopters beschikbaar zijn geweest om naar Utøya te sturen.

Nabestaanden en slachtoffers zijn verdeeld over rapport

Omstreeks 13.00 uur zal de persconferentie van het rapport live uitgezonden worden door de NOS. Volgens Mulder reageren slachtoffers en nabestaanden nu al gemengd op het rapport. Mulder:

“Er spelen verschillende gevoelens bij overlevende en nabestaanden. Een kamp wil dat er schuldigen aangewezen wordt. Een andere groep stelt dat er maar een schuldige is: Anders Breivik. Het overgrote deel van de bestuurlijke verantwoordelijken is trouwens al opgestapt.”

Breivik schoot op 22 juli vorig jaar 69 jongeren dood bij een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij op het eiland Utoya nabij de Noorse hoofdstad Oslo. Ook vielen er acht doden bij een bomaanslag in het centrum van die stad eerder op de dag. Breivik staat terecht voor 77 moorden. De uitspraak in de zaak wordt 24 augustus verwacht.