En daar is ‘ie weer: crisis, Europa en zorg centraal in Stemwijzer

Hij is weer online: de Stemwijzer, een handig hulpmiddel dat veel kiezers gebruiken om hun voorkeur voor een politieke partij te bepalen. In de Stemwijzer van dit jaar veel vragen over de financiële crisis en de Europese Unie.

De Stemwijzer zou vanmiddag om half drie officieel worden gelanceerd bij ProDemos, het ‘Huis van Democratie en Rechtsstaat’ in Den Haag. Bij de presentatie waren lijsttrekkers en kandidaat-Kamerleden van vrijwel alle politieke partijen aanwezig. Onder de aanwezigen lijsttrekkers Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jolande Sap (GroenLinks) en minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Politiek verslaggever Roelf Jan Duin van persbureau Novum spreekt op Twitter van “ongekende drukte” bij de lancering:

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin Ongekende drukte bij lancering Stemwijzer. Lijsttrekkers mogen zo examen doen. Rutte, Roemer en Wilders ontbreken http://t.co/zGIMgJtY

Veel stellingen over economische crisis en invloed Europa

Zoals verwacht gaan veel stellingen van dit jaar over de crisis en de rol van Europa. Zo wordt de kiezer gevraagd of het begrotingstekort op 3 procent moet blijven en of er Europees toezicht op de bankensector moet komen. Verder passeren klassieke thema’s als coffeeshops en koopzondagen de revue. De zorg krijgt ook de nodige aandacht, met vragen over marktwerking en het eigen risico.

Arie Slob komt gelukkig op ChristenUnie uit

Voor de lijsttrekkers is het altijd weer spannend of ze na het invullen van de Stemwijzer wel bij hun eigen partij uitkomen. Bij ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob leverde dat in ieder geval geen problemen op. Zijn partij verstuurde via Twitter onderstaand bewijs:

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi probeerde het belang van de Stemwijzer vanmiddag direct te relativeren:

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Mensen stemmen veel meer op basis van gevoel, herkenning, contact & vertrouwen dan op basis van voor of tegen [insert standpunt] #stemwijzer

Stemwijzer dit jaar voor het eerst ook als app beschikbaar

De Stemwijzer gaat ook met z’n tijd mee, want voor het eerst is er dit jaar een speciale app beschikbaar voor Apple en Android. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store en in de Apple Store. Ook is er een speciale Facebook-app waarmee de Stemwijzer direct in te vullen is.

De invloed van de Stemwijzer is groot: voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 vulden 4,2 miljoen mensen de kieswijzer in. In een onderzoek naar de Stemwijzer uit 2007 bleek dat eenderde van de ondervraagden hun partijvoorkeur mede op basis van het stemadvies bepaalde. Eén op de zes mensen gaf op grond van het stemadvies zelfs aan op een andere partij te gaan stemmen dan hij of zij eerst van plan was.