Douwe Egberts hekelt reactie VEB op fraude dochterbedrijf in Brazilië

Het bedrijf achter Douwe Egberts vindt dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) “prematuur en onjuist” heeft gehandeld bij haar reactie op de fraude bij de Braziliaanse dochter van het koffiebedrijf. Dat schrijft DE Master Blenders 1753 in een brief aan de vereniging.

Een reusachtig Douwe Egberts-kopje op een rotonde in Joure. Foto Flickr / FaceMePLS

Het bedrijf achter Douwe Egberts vindt dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) “prematuur en onjuist” heeft gehandeld bij haar reactie op de fraude bij de Braziliaanse dochter van het koffiebedrijf. Dat schrijft DE Master Blenders 1753 in een brief aan de vereniging.

DE maakte op de avond van 1 augustus bekend dat het boekhoudkundige onregelmatigheden heeft geconstateerd bij de Braziliaanse divisie, schrijft persbureau Novum. De VEB reageerde diezelfde nacht nog met een eis tot genoegdoening, aangezien DE net op de Amsterdamse beurs was genoteerd en bij die ‘beursgang’ onjuiste informatie zou zijn verstrekt.

‘Er kan geen sprake van financiële schade zijn geweest’

Volgens het koffiebedrijf kan er geen sprake zijn van genoegdoening, aangezien er geen sprake van financiële schade kan zijn geweest “aangezien de beurs niet geopend was”. Ook was er helemaal geen sprake van een beursgang, maar van een opsplitsing van het moederbedrijf van DE en een verhuizing naar Amsterdam van het aandeel. “Van schade op basis van een incorrecte koopprijs kan dus ook geen sprake zijn”, schrijft DE.

Het prospectus over DE dat is uitgebracht voor de notering van aandelen in Amsterdam is volgens het koffiebedrijf “naar eer en geweten” opgesteld, samen met het voormalige moederbedrijf Sara Lee. Het bedrijf herhaalt dat het toen nog geen weet had van de onregelmatigheden in Brazilië.

‘Handelswijze VEB schadelijker dan nieuws over fraude’

DE stelt dat het niet uitgesloten is dat de handelswijze van de VEB voor haar aandeelhouders schadelijker is geweest is dan het nieuws over de fraude. “Wij moeten ons derhalve alle rechten voorbehouden”, schrijft DE. Dat dit mogelijk betekent dat DE op haar beurt een schadevergoeding gaat eisen, wilde een woordvoerder op RTLZ niet zeggen.