De verdediging van Oranje houdt de nul

Feyenoord is met drie verdedigers – De Vrij, Mathijsen en Martins Indi – hofleverancier van Oranje.

Utrecht. Feyenoord is opeens hofleverancier van de defensie van Oranje. Drie centrale verdedigers van de Rotterdamse club meldden zich vanmiddag in Noordwijk bij de nieuwe bondscoach Louis van Gaal. De twintigjarigen Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi met ieder nul interlands en de 32-jarige routinier Joris Mathijsen, die al 82 keer in Oranje speelde. „Ik denk dat dit best bijzonder is”, stelde De Vrij gisteren na afloop van FC Utrecht-Feyenoord (0-1) in de catacomben van de Galgenwaard.

De Vrij stond de afgelopen seizoenen in de schaduw van Ron Vlaar. Zowel bij Feyenoord als bij het Nederlands elftal keek hij op tegen de voormalige captain van de Rotterdamse volksclub. De verdediger uit Ouderkerk aan den IJssel viel in de voorbereiding van het EK af en zag zijn oudere leermeester tegen Denemarken en Portugal spelen in de defensie van het Nederlands elftal. Een onverdeeld succes was dat niet, maar Vlaar dwong er wel een transfer naar het Engelse Aston Villa mee af.

De Vrij werd niet alleen de nieuwe captain van Feyenoord, maar verdiende ook een plaats in de selectie van het Nederlands elftal, samen met zijn nieuwe maatje Martins Indi en zijn kersverse ploeggenoot Mathijsen. Uitgerekend Vlaar werd niet opgeroepen door Van Gaal, die in het verleden als trainer van AZ met de verdediger botste. „Ik heb tal van felicitaties gekregen”, zegt De Vrij. „Ook van Vlaar. Hij was heel blij voor me. Al vond Vlaar het jammer dat hij nu zelf niet bij Oranje zit.”

Nog verrassender dan het oproepen van De Vrij en het afvallen van Vlaar was de selectie van Martins Indi, die niet eens in de voorselectie van Van Gaal zat. De in het Portugese Barreiro geboren zoon van twee ouders uit Guinee-Bissau sprong afgelopen vrijdag op voor de televisie toen Van Gaal zijn naam oplas als een van de 24 spelers die zijn geselecteerd voor het vriendschappelijke duel met België. „Ik stak mijn handen in de lucht”, vertelt de sterke verdediger in Utrecht. „Ik heb het laatste jaar flinke stappen gemaakt.”

De Vrij (78 competitiewedstrijden voor Feyenoord) en Martins Indi (45 duels) vormden gisteren in Utrecht het hart van de defensie van Feyenoord. Onder het toeziend oog van de nieuwe aankoop Mathijsen speelde het tweetal een redelijke wedstrijd waarin ze alleen in de eerste helft een aantal kansen weggaven. Het jeugdige duo kon na afloop tevreden constateren dat ze ‘de nul’ hadden vastgehouden en door een treffer van Sekou Cissé met een overwinning aan het seizoen begonnen. Desondanks zal Martins Indi vermoedelijk snel naar de linksbackpositie verschuiven om plaats te maken voor Mathijsen. „Waarschijnlijk is dat zo”, denkt de nummer 5 van Feyenoord. „Ik hoop me wel verder te ontwikkelen.”

De rechtsbenige De Vrij gaat er ook van uit dat hij dit seizoen bij Feyenoord een koppel zal vormen met Mathijsen. Waar trainer Ronald Koeman van De Vrij verlangt dat hij zich als de nieuwe captain meer manifesteert zal Mathijsen de leider van de verdediging worden. De in Goirle geboren prof moet de routine en de rust brengen die nog ontbraken bij Feyenoord. „Maar de band blijft om mijn schouders”, stelt De Vrij resoluut. „Ik ga ervan uit dat Mathijsen mij vooral zal ondersteunen.”

Mathijsen, die pas één keer een training met Feyenoord afwerkte, liep gisteren in zijn vrijetijdskleding door de gangen van de Galgenwaard. Hij legde nogmaals uit dat het een bewuste keuze was om na een lange periode in het buitenland (HSV en Malaga) terug te keren naar Nederland. Mathijsen: „Ik ken de spelers van Feyenoord niet zo goed, maar dit is een jonge talentvolle ploeg. Ik hoop dat ik mijn steentje bij kan dragen in het coachen van de spelers.”

Het drietal van Feyenoord sprak de afgelopen dagen kortstondig met elkaar, maar over Oranje hebben ze het nog niet gehad. „Ik ben benieuwd wat voor coach Van Gaal is”, zegt De Vrij. „Een heel goede trainer”, verzekert Mathijsen. Van Gaal zal de routinier van Feyenoord niet tegenspreken vanmiddag.