De rest van je leven

TO GO WITH A STORY BY NICOLAS DELAUNAY Handout photo obtained on June 21, 2012 from Mars One shows an artist's rendition of a settlement on Mars. As the world marvels at the latest US Mars landing, a Dutch start-up is aiming to beat NASA at its own game by sending the first humans to the red planet and film all as a reality show. The start-up team called "Mars One" says it is serious about landing four astronauts on Mars by 2023, seven years ahead of the US space agency's target, and plans to start the search for volunteers next year. RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MARS ONE" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
TO GO WITH A STORY BY NICOLAS DELAUNAY Handout photo obtained on June 21, 2012 from Mars One shows an artist's rendition of a settlement on Mars. As the world marvels at the latest US Mars landing, a Dutch start-up is aiming to beat NASA at its own game by sending the first humans to the red planet and film all as a reality show. The start-up team called "Mars One" says it is serious about landing four astronauts on Mars by 2023, seven years ahead of the US space agency's target, and plans to start the search for volunteers next year. RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MARS ONE" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS AFP

De Nederlandse ondernemer Bas Lansdorp heeft vorig jaar in alle stilte een plan bedacht om naar Mars te reizen. Het initiatief heet Mars One. De kosten worden geschat op vijf miljard euro. Investeerders zijn nog niet gevonden, maar als ambassadeur is Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft al wel gestrikt.

Het plan is als volgt:

2013: in een Voice of Holland-achtige show worden veertig astronauten geselecteerd voor een enkele reis naar Mars – een terugreis is te duur. Vier mensen mogen als eerst, de rest komt later. Geselecteerden kunnen oefenen in de woestijn in een omgeving die lijkt op die van de rode planeet.

2016: Een ‘unit’ met 2.500 kilo aan voedsel en andere benodigdheden landt na een reis van tien maanden als eerste op Mars.

2018: Een rover landt en zoekt naar de beste plek om een nederzetting te beginnen.

2021: alle onderdelen voor een nederzetting bereiken hun bestemming. Twee woonunits, twee life support units, twee bevoorradingsunits en twee rovers die zorgen voor het transport.

2022: alle water- en zuurstofvoorzieningen zijn klaar. 14 September 2022 gaat de geschiedenis in als de dag dat vier mensen naar Mars reizen.

2023: na een reis van zeven maanden zet de eerste mens een voet op Mars. Het viertal wordt opgehaald door de rovers en naar de nederzetting gebracht. Daar zetten ze de zonnepanelen op en beginnen ze aan hun nieuwe leven.

Bas Lansdorp, voormalig directeur van de windenergie-startup Ampyx Power in Den Haag, is er zeker van dat het kan. Eerder zei hij in NRC Weekend: „Het is een emigratie. Er is water, daaruit kun je zuurstof maken, er gaan zonnepanelen mee, en je moet je eigen eigen voedsel kweken. Je leeft van het land, en de rest van je leven breng je daar door.”