Computervirus onder controle

Het Dorifel-computervirus dat onlangs dertig gemeenten en andere instellingen trof, is onder controle. Volgens een woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is „de grootste dreiging weggenomen” en zijn sinds vorige week geen nieuwe meldingen ontvangen.

Het NCSC onderzoekt nog hoeveel computers uiteindelijk zijn besmet met het virus. De High Tech Crime Unit van het Korps Landelijke Politiediensten is op zoek naar de daders.

Het NCSC werkt met verschillende partijen samen om de restanten van Dorifel weg te halen en bijvoorbeeld buitenlandse websites die door de cybercriminelen misbruikt werden uit de lucht te halen. Internetserviceproviders krijgen informatie om klanten te beschermen.

Volgens digitaal forensisch onderzoeksbureau Digital Investigation heeft Dorifel bankgegevens van 549 Nederlanders gestolen. Onder hen zouden 468 klanten van ING zijn. Bij sommigen zou geld zijn afgeschreven. ING zegt dat nog niet duidelijk is om welke gegevens het gaat en of er daadwerkelijk misbruik van is gemaakt. Veiligheidsexperts van de bank onderzoeken de zaak „zeer grondig”.

Het NCSC kan de cijfers van Digital Investigation niet bevestigen en stelt dat het aan banken is om bekend te maken of en hoe ze getroffen zijn. Als de cijfers van Digital Investigation kloppen, doet het virus waarvoor het volgens deskundigen is ontworpen: bankgegevens ontfutselen met het doel geld te stelen. Cybercriminelen zijn daar dagelijks mee bezig. De schade van fraude met internetbankieren bedroeg volgens de Nederlandse Vereniging van Banken vorig jaar 35 miljoen euro, een verdrievoudiging tegenover 2010. „Het is echt aan de orde van de dag", aldus de NCSC-woordvoerder.

De gemeente Weert doet deze week aangifte van „cybervandalisme”. De afdeling Burgerzaken is sinds vandaag weer open. Weert was een van de eerste gemeenten die vorige week meldden te zijn getroffen door Dorifel. Op de servers van de gemeente besmette het virus duizenden Office-bestanden, waardoor die tijdelijk onbruikbaar werden.