Brieven

Doe toch niet zo flauw over paard Salinero

Marcel van Roosmalen beschrijft, in een voor zijn leeftijd beetje zielig aandoend puberaal quasi-leuk stukje, hoe hij het paard van Anky van Grunsven interviewde (‘Salinero’, 9 augustus).

Omdat humor voor iedereen een verschillende inhoud en uitwerking heeft, afhankelijk van ontwikkeling en positie, en met de idee op de achtergrond dat het inderdaad mogelijk is dat dressuur voor paarden niet heel prettig is, (hetzelfde geldt trouwens voor de idiote en per definitie ongezonde prestaties van topsporters plus de manier waarop zij als vee verhandeld worden hun coaches en sportclubs) kon ik tot op zekere hoogte meevoelen in de column van Marcel.

Maar wat mij pas echt irriteert en zorgen baart is hoe het mogelijk is in een tijd waar discriminatie op zeer duidelijke wijze op juridische gronden aanvechtbaar is op het gebied van onder andere sekse, geaardheid of andere puur menselijke omstandigheden, dat een columnist van nrc.next zich blijkbaar kan permitteren om de klassieke muziek die door vele geadoreerd wordt, kutmuziek te noemen.

Nelleke RondeltapLeusden

Ook anno 1962 werd er op straat naar je gefloten

Vijftig jaar geleden was ik zeventien in Amsterdam-Noord.

„Hoe heet je? Ben je geil? Wil je neuken?”

Een man op een brommer gaat naast me rijden, als ik op de fiets uit m’n werk kom om tien uur ‘s avonds en blijft me aankijken, weken achter elkaar.

Er wordt naar me gefloten en geroepen.

De groenteman biedt zijn banaan aan.

Als ik in de bus stap grijpt iemand me in m’n kruis.

Een man wenkt me, ik kan zien dat hij zich zit af te trekken.

Dit was in 1962. Nu wordt er gesproken over hoe meisjes worden lastiggevallen op straat. Er is niets nieuws onder de zon. Ik vraag me af hoe het in 1912 was?

Het verschil is, dat er toen niet over gepraat werd. Schaamte?

Nu vind ik het wel eens jammer dat er niet meer naar me gefloten wordt en dat de buschauffeur niet meer stopt als ik kom aanrennen.

Sieneke de VriesOosterbeek

Brieven en opiniestukken kunt u sturen naar opinext@nrc.nl. Vermeld naam, adres, telefoonnummer en titels en functies