Boom pakt in slotetappe eindzege in Eneco Tour

Op de Muur van Geraardsbergen besliste de Rabo-renner de rittenkoers.

ROTTERDAM. Lars Boom heeft gisteren de eindzege in de Eneco Tour behaald. In de slotfase van de laatste etappe, met de finish op de Muur van Geraardsbergen, sprong hij samen met Alessandro Ballan weg. De Italiaanse renner van BMC kwam uiteindelijk als eerste over de streep, maar Boom werd op twee seconden knap tweede. Dat was genoeg om zijn achterstand van vier seconden op de Canadese klassementsleider Svein Tuft, die zaterdag de tijdrit won, goed te maken en de Nederlands-Belgische rittenkoers op zijn naam te schrijven.

In het algemeen klassement eindigde Boom met 26 seconden voorsprong op de Fransman Sylvain Chavanel. Niki Terpstra werd derde op 49 seconden, vóór de Spanjaard Alberto Contador die na een dopingschorsing zijn rentree maakte in de Eneco Tour en gisteren achtste werd.

Boom complimenteerde direct na de finish zijn teamgenoten. „De ploeg was heel goed. Ze hebben vandaag superwerk geleverd”, zei de voormalige veldrijder op de website van zijn ploeg Rabobank. Vooraf was de eindzege in de Eneco Tour niet direct Booms doel. „De eerste dag voelde ik me nog niet erg goed. Je komt net van de Spelen af, bent maar even thuis en moet er dus nog inkomen. De ploegentijdrit liep echter super. Die vorm kon ik vasthouden.”

Ploegleider Nico Verhoeven van Rabobank was gisteren vol lof over Boom. „Lars reed zaterdag al een supergoede tijdrit en pakte tijd op bijna al zijn concurrenten. En vandaag dicteerde hij samen met Ballan de laatste kilometers. Als je zo rijdt, kun je gerust zeggen dat de koers door de sterkste man is gewonnen.” NRC