Bolt sluit vorstelijk af met estafettegoud

Jamaica's Usain Bolt poses with the new world record in the men's 4X100 relay final at the athletics event of the London 2012 Olympic Games on August 11, 2012 in London. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Jamaica's Usain Bolt poses with the new world record in the men's 4X100 relay final at the athletics event of the London 2012 Olympic Games on August 11, 2012 in London. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE AFP

De Jamaicaanse ploeg verbeterde het wereldrecord op de 4x100meter.

Londen. Misplaatst liefhebbersgedrag, dat is het. Usain Bolt kan niet in elke race een wereldrecord lopen. Er is een grens, zelfs aan het beentempo van de snelste sprinter op aarde. Maar zaterdag verstomden de kanttekeningen van toeschouwers bij zijn glansvolle prestaties op de Spelen, toen Bolt als lid van de estafetteploeg het wereldrecord op de 4x100 meter verpulverde. De tijd van 37,04 werd bijgevijld tot 36,84 seconden.

Bolt was de laatste loper van het Jamaicaanse team. Natuurlijk. En zijn teamgenoten Nesta Carter, Michael Frater en Yohan Blake liepen zich de naad uit de broek om Bolt zijn verblijf in Londen koninklijk te laten afsluiten. Zoals het een vorst toekomt. En dus zette Bolt op de laatste 100 meter nog één keer de turbo aan en stoomde de Amerikaanse slotloper Ryan Bailey voorbij op een manier waarbij zelfs de supersnelle tekenfilmheld Road Runner verbleekt.

Bolt leverde in ‘Londen’ een unieke prestatie. Hij kopieerde de drie gouden medailles van Peking op de 100, 200 en 4x100 meter. Een double-triple. Nooit eerder vertoond. En alle drie afstanden deed hij dat één keer in een wereldrecordtijd. Bolt is de standaard voor sprinten. Wat een snelheid, wat een macht. De 25-jarige Jamaicaan is nu al een legende. En dat vindt hij zelf ook.

Zelfs IOC-voorzitter Jacques Rogge deelt intussen die mening. Eerder had hij verklaard Bolt geen levende legende te vinden. Gisteren kwam Rogge op zijn woorden terug.

Afgezien van de tijd – voor het eerst onder de 37 seconden – is het estafetterecord bijzonder. De Jamaicanen trainen nauwelijks samen. Dan zal er toch zeker op Jamaica geoefend zijn? Mis. Bolt en Blake zijn lid van Racers Track Club, Carter en Fraser van de MVP Track Club. Twee gescheiden werelden, die niet de estafette oefenen. De Jamaicanen lopen vooral op hun gevoel. Zo liggen de verhoudingen nu eenmaal, zei Bolt. Sprinters zijn individualisten. Eerst telt de eigen prestatie, dan het belang van de estafette. En zo moeilijk is een stokje doorgeven ook weer niet.