Bolt is nu ook voor IOC-baas Rogge een levende legende

Usain Bolt behaalde zaterdag met het estafetteteam van Jamaica zijn derde gouden medaille. Hij evenaarde zijn prestatie van Peking. Double-triple is nooit eerder vertoond.

Usain Bolt viert zijn derde gouden medaille in Londen. Na de 100 meter en de 200 meter individueel won hij zaterdag ook de 100 meter estafette met Jamaica.
Usain Bolt viert zijn derde gouden medaille in Londen. Na de 100 meter en de 200 meter individueel won hij zaterdag ook de 100 meter estafette met Jamaica. Foto AFP

Misplaatst liefhebbersgedrag, dat is het. Usain Bolt kan niet in elke race een wereldrecord lopen. Er is een grens, zelfs aan het beentempo van de snelste sprinter op aarde. Maar zaterdagavond verstomden de kanttekening van olympische toeschouwers bij zijn glansrijke prestaties op de Spelen, toen Bolt als lid van de Jamaicaanse estafetteploeg het wereldrecord op de 4x100 meter verpulverde. De tijd van 37,04 werd bijgesteld tot 36,84 seconden.

Bolt was de laatste loper van het team uit Jamaica. Natuurlijk. En zijn teamgenoten Nesta Carter, Michael Frater en Yohan Blake liepen razendsnel, om Bolt zijn verblijf in Londen koninklijk te laten afsluiten. Zoals het een vorst toekomt. En Bolt zette op de laatste 100 meter nog één keer de turbo aan. Hij stoomde de Amerikaanse slotloper Ryan Bailey voorbij op een manier waarbij zelfs de supersnelle tekenfilmheld Roadrunner verbleekt.

Bolt leverde in Londen een unieke prestatie. Hij kopieerde de drie gouden medailles van de Olympische Spelen in Peking op de 100, 200 en 4x100 meter. Een double-triple. Nooit eerder vertoond. En alle drie afstanden deed hij dat één keer in een wereldrecordtijd. Bolt is de standaard voor sprinten. Wat een snelheid, wat een power en wat een macht. De 25-jarige Jamaicaan is nu al een legende. En dat vindt hij zelf ook.

Zelfs IOC-voorzitter Jacques Rogge deelt intussen die mening. Eerder had hij verklaard Bolt geen levende legende te vinden. Die kwalificatie zou hem volgens Rogge pas toekomen na beëindiging van zijn carrière. Een opmerking die de IOC-voorzitter een sneer van Bolt opleverde – „wat moet ik meer doen om een legende te worden?” Op zijn afsluitende persconferentie kwam Rogge gisteren op zijn woorden terug. Hij erkende grootmoedig de grootsheid van de Jamaicaan.

Afgezien van de tijd – voor het eerst onder de 37 seconden – is het estafetterecord bijzonder. De Jamaicanen trainen nauwelijks in ploegverband. Ja, kort voor de Olympische Spelen, tijdens hun trainingskamp in Birmingham, werd een stokje een paar keer doorgegeven. Maar om nu te zeggen dat die techniek werd fijngeslepen, niet bepaald.

Dan zal er toch zeker op Jamaica geoefend zijn? Nee, Bolt en Blake zijn lid van Racers Track Club en Carter en Frater van de MVP Track Club. Twee gescheiden werelden, die niet even een middag plannen om voor de estafette te oefenen. De Jamaicanen lopen vooral op hun gevoel.

Zo liggen de verhoudingen nu eenmaal, legde Bolt uit. Sprinters zijn individualisten. Eerst telt hun eigen prestatie en dan pas het teambelang. Zo moeilijk is het doorgeven van een stokje ook weer niet.