Blij met een tuin van 18 meter diep

Een lust voor het oog, noemt Ton Moolenaar (68) haar tuin in de Eindhovense Resedabuurt.
Een lust voor het oog, noemt Ton Moolenaar (68) haar tuin in de Eindhovense Resedabuurt. Foto’s Merlin Daleman

Waar vind je vlakbij het centrum nog een huurwoning met een achtertuin van achttien meter diep? Genoeg plaats voor een fonteintje, een zonnewijzer, een tuinkabouter, een adelaar en een kikker van aardewerk. Een lust voor het oog. Een oase van rust. Ze hebben ook nog een voortuin. Wat een bof dat ze ooit bij toeval in deze buurt zijn beland.

En dan is het niet zo erg dat het huis klein is. Ton Moolenaar, 68 jaar, was doktersassistente en directiesecretaresse. Haar man schilder en hoofd civiele dienst. Ze hebben één zoon. Die woont sinds zijn scheiding twee jaar geleden weer thuis. „De wc is klein. Klopt. De badkamer is klein. Klopt. De trap is steil. Klopt ook. Maar voor mij hoeven ze niks te doen aan deze huizen. Ik ben nooit van de trap gevallen. Ik heb een voortuin en een achtertuin. Ik zing mijn tijd hier wel uit.”

Ze waren geëmigreerd naar Canada. Maar hij kreeg heimwee naar PSV. Op 1 mei 1971 kwamen ze hier wonen. Niet in de nieuwbouwwijk waarop ze had gehoopt.

Buurtbewoners vingen elkaars kinderen op. Haalde er eentje kattenkwaad uit, dan werd dat onderling geregeld. Geen idee of dat nog gebeurt. De achteruitgang van de buurt is jarenlang aan hen voorbijgegaan. Zolang ze werkten. Ze hadden elders een huis kunnen kopen, maar ze zijn uit gemakzucht gebleven. Nu willen ze ook niet meer weg. Al ligt er wel eens een kapot matras in de brandgang. En al knipt niet iedereen zijn heg.