Bij Feyenoord klopt het hart van Oranje-defensie

Met de nieuwe defensieleider Joris Mathijsen in aantocht is het dringen achterin bij Feyenoord, de trotse hofleverancier van de verdediging van Oranje.

Feyenoord is opeens hofleverancier van de defensie van Oranje. Drie centrale verdedigers van de Rotterdamse club zouden zich vanmiddag in Noordwijk melden bij de nieuwe bondscoach Louis van Gaal. De twintigjarigen Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi met ieder nul interlands en de 32-jarige routinier Joris Mathijsen, die al 82 keer in Oranje speelde. „Ik denk dat dit best wel bij zonder is”, stelde De Vrij na afloop van FC Utrecht-Feyenoord (0-1) in de catacomben van de Galgenwaard.

De Vrij stond de afgelopen seizoenen in de schaduw van Ron Vlaar. Zowel bij Feyenoord als bij het Nederlands elftal keek hij op tegen de voormalige captain van de Rotterdamse volksclub. De verdediger uit Ouderkerk aan den IJssel viel in de voorbereiding van het EK af en zag zijn oudere leermeester spelen tegen Denemarken en Portugal in de defensie van Oranje. Een onverdeeld succes was dat niet, maar Vlaar dwong er wel een transfer naar het Engelse Aston Villa mee af.

De Vrij werd niet alleen de nieuwe aanvoerder van Feyenoord, maar verdiende ook een plaats in de selectie van het Nederlands elftal – met zijn nieuwe maatje Martins Indi en zijn kersverse ploeggenoot Mathijsen. Uitgerekend Vlaar werd niet opgeroepen door Van Gaal, die in het verleden als trainer van AZ met de verdediger botste. „Ik heb tal van felicitaties gekregen”, zei De Vrij gisteren. „Ook van Vlaar. Hij was heel blij voor me. Al vond Vlaar het jammer dat hij zelf nu niet bij Oranje zit.”

Nog verrassender dan het oproepen van De Vrij en het afvallen van Vlaar was de selectie van Martins Indi, die niets eens in de voorselectie van Van Gaal zat. De in het Portugese Barreiro geboren zoon van twee ouders uit Guinee-Bissau sprong afgelopen vrijdag op voor de televisie, toen Van Gaal zijn naam oplas als één van de 24 spelers die in de selectie voor het vriendschappelijk duel met België zitten. „Ik stak mijn handen in de lucht”, legde de sterke verdediger in Utrecht uit. „Ik heb het laatste jaar flinke stappen gemaakt.”

De Vrij (78 competitiewedstrijden voor Feyenoord) en Martins Indi (45 duels) vormden gisteren in Utrecht het hart van de Feyenoord-defensie. Onder het toeziend oog van de nieuwe aankoop Mathijsen speelden de twee een redelijke wedstrijd waarin ze alleen in de eerste helft een aantal kansen weggaven. Het jeugdige duo kon na afloop tevreden constateren dat ze ‘de nul’ hadden vastgehouden en door een treffer van Sekou Cissé met een overwinning aan het seizoen begonnen. Desondanks zal Martins Indi waarschijnlijk snel naar de linksbackpositie verschuiven, om plaats te maken voor Mathijsen. „Waarschijnlijk is dat zo”, zei de nummer 5 van Feyenoord. „Ik hoop me wel verder te ontwikkelen.”

De rechtsbenige De Vrij gaat er ook vanuit dat hij dit seizoen bij Feyenoord een koppel zal gaan vormen met Mathijsen. Daar waar trainer Ronald Koeman van De Vrij verlangt dat hij zich als de nieuwe captain meer manifesteert zal Mathijsen de leider in de verdediging worden. De in Goirle geboren prof moet de routine en rust brengen die nog ontbraken bij Feyenoord. „Maar de band blijft om mijn schouder”, stelde De Vrij gisteren resoluut. „Ik ga ervan uit dat Mathijsen mij vooral zal ondersteunen.”

Mathijsen, die pas één keer mee trainde met Feyenoord, liep gisteren in zijn vrijetijdskleding door de gangen van de Galgenwaard. Hij legde nogmaals uit dat het een bewuste keuze was om na een lange periode in het buitenland (Hamburger SV en Málaga) terug te keren naar Nederland. „Ik ken de spelers van Feyenoord niet zo goed, maar dit is een jonge talentvolle ploeg”, zegt Mathijsen. „Ik hoop dat ik mijn steentje bij kan dragen in het coachen van de spelers.”

Het drietal van Feyenoord sprak de afgelopen dagen kortstondig met elkaar, maar over Oranje hebben ze het nog niet gehad. „Ik ben benieuwd wat voor coach Van Gaal is”, zei De Vrij gisteren. „Een hele goede trainer”, stelde Mathijsen. Van Gaal zal de routinier vanmiddag zeker niet tegenspreken.