Belgische oud-bisschop opnieuw beschuldigd van misbruik

Oud-bisschop Roger Vangheluwe in 2006. Foto: Reuters

Oud-bisschop Roger Vangheluwe is wederom aangeklaagd voor kindermisbruik. Een man van begin dertig uit West-Vlaanderen beweert volgens Het Laatste Nieuws dat hij vanaf zijn achtste jarenlang is misbruikt door de toenmalige bisschop. De man deed vorige maand aangifte, meldt de site vanavond.

Het misbruik zou plaats hebben gevonden in het Vlaamse dorp Loker, bij de grens met Frankrijk. Het federale parket bevestigt de aanklacht tegen Vangheluwe, voormalig bisschop van Brugge, maar wil verder geen informatie kwijt over de zaak.

Vangheluwe nam in april 2010 ontslag als bisschop, nadat grote ophef rond zijn persoon ontstond. Hij gaf een interview aan VT4 en bekende toen dat hij twee neefjes jarenlang heeft misbruikt.

Over het misbruik van zijn twee neven zei hij toen:

“Het begon als een spelletje en is nooit verder gegaan. Penetratie is er nooit geweest. (…) Het had niets te maken met seksualiteit. Ik ben vaak met kinderen bezig geweest en heb me nooit aangetrokken gevoeld tot een kind. Het was een stukje intimiteit die telkens plaatsvond. Het was geen liefdesrelatie, ik was niet op zoek naar affectie.”

In het tv-interview zei Vangheluwe verder dat hij een van de neefjes, die hij jarenlang misbruikte, tienduizend euro heeft betaald. Hij ontkende dat het geld was bedoeld als zwijggeld. Het interview leidde tot geschokte reacties. Premier Yves Leterme, diverse bisschoppen en een aanklager uitten hun afkeer.