Australië: asielzoekers naar de buurlanden

De Australische regering wil asielzoekers die per boot het land binnenkomen niet langer in eigen land opvangen. Het land overweegt hen over te brengen naar opvangcentra op een eiland voor de kust van Papoea Nieuw Guinea, het atol Nauru, en naar Maleisië. Daarmee moet de komst van nieuwe bootvluchtelingen worden ontmoedigd.

De Labor-regering van premier Julia Gillard heeft de aanbevelingen overgenomen van een commissie van deskundigen die vandaag rapporteerde aan het parlement. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International en een deel van de Australische oppositiepartijen betekent het advies een verslechtering van het asielbeleid.

Australië heeft te kampen met een groeiend aantal bootvluchtelingen die het land met meestal wrakke boten proberen te bereiken. Vaak kapseizen de vaartuigjes, die meestal op weg zijn naar Christmas Island, en opvarenden verdrinken. Dit jaar zijn er al 7.500 mensen per boot aangekomen, tegen 4.500 in heel 2011. Dit weekeinde arriveerden 170 mensen, in drie boten.

„Als we niet iets anders doen, wordt het probleem alleen maar groter”, zei commissievoorzitter Angus Houston, een voormalige militair die ook de toestroom van gelukszoekers wil keren.

De regering wil morgen al met nieuwe wetgeving komen om de opvang in Nauru en Papoea Nieuw Guinea mogelijk te maken. Beide landen onderhouden vanouds nauwe betrekkingen met Australië en werden vroeger door Australië bestuurd.

Ook wenst de regering nog steeds een deel van de bootvluchtelingen naar Maleisië over te brengen. Met dit land had de regering-Gillard eerder al een akkoord bereikt maar de Hoge Raad van Australië keurde die overeenkomst af omdat de rechten van asielzoekers en vluchtelingen in Maleisië onvoldoende zouden zijn gewaarborgd. (Reuters, BBC)