Advocaat: PSV in drie maanden niets geleerd

Weer ging het voor PSV mis in Waalwijk. Tegen RKC verspeelden de Eindhovenaren vorig seizoen in april de laatste kans om nog mee te strijden om de landstitel, kort nadat PSV met de aanstelling van trainer Phillip Cocu het chagrijn van zich af leek te hebben gespeeld. Zaterdag ging het ondanks hooggespannen verwachtingen rond de komst van coach Dick Advocaat en de nieuwe leider in het veld Mark van Bommel opnieuw fout in Waalwijk: 3-2 voor RKC.

Advocaat weet de nederlaag, in zijn eerste competitiewedstrijd als PSV-trainer sinds 1998, aan een „bepaalde instelling” bij zijn ploeg. Tegenover de NOS zei hij dat zijn spelers te slap waren in de duels. „Drie maanden geleden was dat al zo, en blijkbaar is er de afgelopen maanden niet veel geleerd. Dat zal moeten veranderen. Gelukkig was dit pas de eerste wedstrijd, dus daar kunnen we op inspelen.”

Al snel na de openingstreffer van PSV-spits Jeremain Lens werkte Wilfred Bouma de bal achter zijn eigen doelman: 1-1. Vijf minuten voor rust maakte Rodney Sneijder er op aangeven van Florian Jozefzoon 2-1 van voor de thuisploeg. De jongere broer van Wesley Sneijder sloeg na rust opnieuw toe, op aangeven van de Fransman Teddy Chevalier. De frustratie leek daarna bij PSV de overhand te krijgen, wat resulteerde in gele kaarten voor aanvoerder Mark van Bommel, Bouma en Lens.

Na de aansluitingstreffer van invaller Tim Matavz keerde de spanning terug in de wedstrijd, zeker toen RKC’er Guy Ramos in een mum van tijd twee gele kaarten incasseerde en van het veld werd gestuurd. Met een man meer leek PSV de gelijkmaker af te dwingen, maar een treffer van Van Bommel werd afgekeurd, omdat Kevin Strootman in buitenspelpositie de doelman hinderde.

Dichter bij een doelpunt kwam PSV niet meer. Ook vorig seizoen, toen AZ in de eerste speelronde met 3-1 te sterk was, beleefde PSV zo een valse competitiestart. Maar de suggestie dat de ploeg van Advocaat dezelfde symptomen vertoont als het PSV van afgelopen seizoen, wees de trainer van de hand. „Die conclusie moet je pas op het eind trekken, niet na één wedstrijd.”