Aardig doen

Diederik Samsom zei „meteen ja” toen de modeglossy Marie Claire hem deze maand vroeg voor een interview. Omdat het thema ‘Slim is het nieuwe Sexy’ is, vermoedelijk. Hij is slim, maar niet zo aaibaar als Emile Roemer, met zijn 37 gepeilde zetels – tegen 15 voor de PvdA.

Samsom heeft nog een maand om aardig over te komen. Zoals zijn hele PvdA, die zaterdag in Den Bosch een charmeoffensief inzette. ‘Optimisme’ en ‘verbondenheid’ willen ze uitstralen.

De zon scheen alvast. Er waren Brabanders om rozen uit te delen, Kamerleden Martijn van Dam en Tanja Jadnanansing zouden fietsen voor een goed doel. „Over een uur kijken we wie er nog nog leeft”, zei Samsom. Van Dam en Jadnanansing stapten op hun fiets: keurig gekleed voor het fotomoment, maar niet voor het geloofwaardig wegtrappen van zoveel mogelijk kilometers.

Typisch PvdA.

Diederik Samsom zei opbeurende dingen:

„Al dat enthousiasme!”

„Hebt u ook zo genoten van de Olympische Spelen?”

„Mensen, wat kán dit land ontzettend veel!”

„En tegen iedereen die zegt ‘Is dit mijn land nog wel?’: Ja dames en heren, dit is uw land!”

Een dame tegen haar vriendin: „Mooi, dan hoeven we niet meer te luisteren – dóewiejjj!”

Rondom wapperden banieren met de woorden ‘Diederik on tour’. Mei Li Vos droeg weer een verrukkelijk jurkje. Er stonden grote, hartelijke schalen met koekjes – pal naast de PvdA’ers van de nieuwe kandidatenlijst met hun aanhang. Zij hadden moeiteloos over straat uit kunnen zwermen met die koekjes, ze uitdelen aan het winkelend publiek bijvoorbeeld, een ‘verbindend’ praatje aanknopen. Maar daarvoor hadden zij het te druk met elkaar. Dat was meer iets voor de lokale afdeling.

Desperaat leek de beslissing om dit alles muzikaal te laten omlijsten door de Bossche zanger Marty Kreté: de volkszanger als excuustruus. Het maakte onbedoeld pijnlijk duidelijk hoe weinig volks de PvdA zelf nog is. Marty’s vrouw Miranda vertelde dat ze thuis niets van politiek begrepen en daarom de vorige verkiezingen ook niet hadden gestemd.

„Betaalt de PvdA jullie wel netjes?” vroeg ik.

„Ze betalen niets”, zei Miranda.

Dat was sterk, maar was het ook sociaal? Vice-fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem vond dit geen leuke vraag. Dat moest „Pieter Paul even navragen” (campagnemanager Pieter Paul Slikker). Die kwam opvallend snel vertellen dat er wél was betaald. Maar de campagnecoördinator van de PvdA Den Bosch, Jan Vos, die Marty Kreté had gevraagd, herhaalde later ferm: Marty zou geen cent krijgen. Kom op zeg. Dit was een ‘vriendendienst’, al waren ze de facto dan geen vrienden.

En ach: Marty Kreté genoot best van de aandacht en zong hartverwarmend „laat de zon in je hart”. Pieter Paul, de armen om twee andere PvdA’ers geslagen, deinde op hoogopgeleide wijze mee. De gewone mensen keken toe. Gezellig. Tot zover de brede volkspartij.