Aandeelhouders Yahoo niet blij met overnameplannen

Het lijkt erop dat Yahoo zijn verstand heeft verloren. Het door Marissa Mayer geleide internetconcern zegt een groot deel van de opbrengst van de verkoop van zijn belang in de Chinese internetprovider Alibaba te willen gebruiken voor overnames. Dit in plaats van het geld aan de aandeelhouders terug te geven in de vorm van een speciaal dividend of een aandeleninkoopactie. Hoe raar het idee ook mag klinken, het is al verdisconteerd in de waarde van Yahoo. Beleggers lijken zich er bij te hebben neergelegd dat Mayer een deel van hun geld over de balk gaat gooien.

Het is duidelijk dat Yahoo Mayer niet als nieuwe directeur heeft aangesteld om de sluiting van het noodlijdende concern in goede banen te leiden. De voormalige hotshot van Google is ambitieus. En voor het salarispakket van 70 miljoen dollar dat het concern haar heeft toegekend zal zij méér moeten doen dan optreden als zaakwaarnemer of curator.

Maar beleggers zijn stomverbaasd dat Mayer nu lijkt te willen vasthouden aan de ongeveer 4,2 miljard dollar na belastingen die Yahoo zal overhouden aan de verkoop van de helft van zijn belang in Alibaba. De beurskoers van Yahoo is inmiddels al met bijna 6 procent gedaald.

Het weer op de rails krijgen van Yahoo door te investeren in mobiele diensten en de technologie voor zoekopdrachten gaat veel geld kosten. Waarschijnlijk zullen er meerdere kleine overnames moeten worden gedaan om getalenteerde technici binnen te halen. Hoewel investeringen de juiste manier kunnen zijn om Yahoo er weer bovenop te helpen, is het altijd riskant als een achterblijver veel geld gaat uitgeven. Wanhopige aspirant-kopers hebben de neiging te veel te betalen. En aankopen blijken vaak een kat in de zak. Kijk maar naar de recente afschrijving van 8 miljard dollar aan goodwill door HP met betrekking tot de overname voor 13 miljard dollar van EDS in 2008.

Rekening houdend met de wens van Mayer om overnames te doen, is het de vraag hoe groot de korting moet zijn die op de waarde van Yahoo’s kasgeld moet worden toegepast. De kerndivisie van het concern is ongeveer 6,6 miljard dollar waard, ofwel vier maal de geschatte winst vóór rente en belastingen over 2013, aldus een schatting van zakenbank Merrill Lynch. Het kasgeld van het concern en zijn belangen in Yahoo Japan en Alibaba zijn volgens dezelfde analyse zo’n 16 miljard dollar waard, na verrekening van belastingen en met toepassing van een zogeheten illiquiditeitskorting.

Dat zou een waarde betekenen van 22,6 miljard dollar. Maar de marktwaarde van Yahoo bedraagt momenteel 18,5 miljard dollar. Door dit verschil verwacht de markt dat het concern meer dan 4 miljard dollar van zijn kasgeld zal verkwisten.

Gezien de vele manieren waarop het slecht draaiende Yahoo beleggers de afgelopen jaren heeft teleurgesteld, zou dit wel eens een te positieve inschatting kunnen zijn.

ROBERT CYRAN

Vertaling Menno Grootveld