Racisten doden Iraakse migrant in hartje Athene

Griekenland is dit weekeinde opgeschrikt door een racistische moord op een jonge Iraakse migrant in de hoofdstad Athene. De aanval, vermoedelijk het werk van extreemrechtse sympathisanten, past in een lange reeks van geweld tegen migranten, waarmee Griekenland al geruime tijd wordt geconfronteerd.

De moord vond zondagochtend vroeg plaats in het centrum van Athene. Het slachtoffer werd met een scherp voorwerp aangevallen en liep steekwonden op. Hij overleed een paar uur later in het ziekenhuis. De daders zouden vijf mannen op motoren zijn, die volgens de politie vlak daarvoor ook al probeerden een Marokkaan en een Roemeen te pakken.

Het toenemend geweld tegen (illegale) migranten komt deels op het conto van vrijwillige burgerwachten van de ultranationalistische politieke partij Gouden Dageraad. Bij de verkiezingen in mei behaalde de partij 7 procent van de stemmen, en kwam daarmee voor het eerst in het parlement. Geschrokken door de opkomst van extreem-rechts probeert de nieuwe regering krachtig op te treden tegen de komst van illegale migranten. Vorig weekend hield de politie in Athene ongeveer zevenduizend mensen aan om hun papieren te controleren. Tweeduizend van hen zijn opgepakt om te worden uitgezet. Ook is extra politie naar de grens met Turkije gestuurd, waar de meeste migranten binnenkomen.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben de veegactie scherp veroordeeld omdat de politie mensen op basis van huidskleur als criminelen heeft behandeld. Zo’n aanpak geeft het verkeerde voorbeeld en zou het racistisch geweld juist voeden, waarschuwde de mensenrechtenorganisatie vorige week.

Inwoners van wijken waar veel migranten zonder papieren wonen en waar de criminaliteit snel stijgt, klagen intussen al jaren dat de politie daar niets tegen doet. Sommige buurten zijn in een paar jaar tijd in getto’s veranderd, waar openlijk drugs worden verhandeld.

Gouden Dageraad is in dat vacuüm gesprongen. De burgerwachten hebben zich de rol van handhavers van de openbare orde toegeëigend. Ze maken bovendien goede sier door bijvoorbeeld bejaarden te begeleiden die niet meer alleen over straat durven.

De Griekse minister van Openbare Orde, Nikos Dendias, bood gisteren zijn deelneming aan de familie van de Iraakse man aan en beloofd dat de staat „meedogenloos” zal zijn tegen mensen die misdaden begaan, „wat voor excuus ze daarvoor ook gebruiken”.