Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Zuid-Afrikaanse journaliste en schrijfster Heidi Holland (64) overleden

De Zuid-Afrikaanse journalist en schrijfster Heidi Holland is gisteren op 64-jarige leeftijd in haar huis in Johannesburg overleden. Ze is onder meer bekend van haar boek over de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Het lijkt er op dat Holland zelfmoord heeft gepleegd.

Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat er een misdrijf heeft plaatsgehad en ook van een roofoverval lijkt geen sprake te zijn.Dat heeft de politie gezegd. Holland werd gisteren door een tuinman gevonden in haar huis in Melville, een voorstad van Johannesburg.

De schrijfster groeide op in Zimbabwe, destijds het onder blanke heerschappij staande Zuid-Rhodesië. In haar boek ‘Dinner with Mugabe’ uit 2008 beschrijft ze haar sympathie voor de toekomstige president en de anderen die strijden voor teruggave van het land aan zwarte Afrikanen. Ze beschrijft hoe ze Mugabe in 1975 ontmoette tijdens een diner en hoe ze haar zoontje thuis alleen achterliet om Mugabe naar een trein te brengen.

‘Mugabe was erg onzeker’

In november 2007 interviewde Holland Mugabe. Kort tevoren had hij opdracht gegeven tot de inbeslagname van boerderijen die in handen van blanke boeren waren. Dit leidde ertoe dat honderdduizenden zwarte boerenknechten hun baan verloren, dat vruchtbare grond verspild werd en dat een derde van de bevolking op de vlucht sloeg.

Tegenover correspondent Bram Vermeulen zei ze in NRC Handelsblad in april 2008 over het interview:

“De man die tweeënhalf uur voor me zat was erg onzeker. Hij sprak zo zacht dat ik geregeld voorover moest buigen om hem te kunnen verstaan. Hij zat op het puntje van zijn bureaustoel, waar hij af en toe vanaf gleed, om zich dan weer op te trekken aan het bureau.”

Onlangs verscheen Hollands laatste boek, over Mandela’s ANC

Later zette Mugabe het leger in tegen de oppositie. Oppositieleden werden gedood of verwond en de militairen gingen vrijuit. Zimbabwe wordt nu bestuurd door een eenheidsregering, maar de eenheid is kwetsbaar en het lijkt er niet op dat Mugabe snel de macht zal afstaan.

“Hij wil gerespecteerd worden. Hij wil dat we van hem houden. Hij ziet zichzelf als de Verlosser van Zimbabwe. Zijn moeder was er vanaf zijn eerste jaren van overtuigd dat haar zoon de uitverkorene was, en niemand heeft hem ooit van die gedachten durven af te brengen.” - Holland tegenover NRC.

Kortgeleden verscheen van Hollands hand het boek ’100 Years of Struggle: Mandela’s ANC’, een boek over de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC.

“In het ANC, concludeert Holland, domineert een culture of entitlement: ex-verzetsstrijders hebben privileges op grond van hun staat van dienst tijdens de apartheidstrijd. Een nieuwe zwarte elite, verbonden aan de partij, verdient geld met overheidsopdrachten, terwijl de massa crepeert.”- Correspondent Peter Vermaas in NRC over haar laatste boek.

Holland werkte als freelancer voor een aantal kranten en schreef af en toe een column voor The Star, een dagblad in Johannesburg.