Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Vredestroepen doelwit nieuwe aanval militanten in Sinaï

Egyptische troepen bewaken een grenspost nabij Rafah in het noorden van de Sinaï. Foto AFP / Mostafa Abulezz

Vredestroepen zijn vanochtend in alle vroegte in de Sinaï aangevallen door een groep gewapende mannen. Het incident vond plaats nabij de grens van het Egyptische schiereiland met Israël, een week na een aanslag op een grenspost waarbij zestien doden vielen.

Sinds de aanval van vorige week werd de afgelopen dagen een militaire operatie op poten gezet gericht tegen militanten. De aanval van vanochtend maakte volgens Reuters geen slachtoffers en volgde kort op een eerdere botsing tussen een groepje militanten en Egyptische ordetroepen in hetzelfde gebied centraal in de Sinaï.

Nadat afgelopen woensdag opnieuw checkpoints waren aangevallen stuurde Egypte donderdag honderden troepen en legervoertuigen naar het noorden van het schiereiland. Na de aanslag vorige week zondag werden door Israël enkele van de “terroristen” gedood tijdens hun vlucht richting Gaza. De Egyptische Moslimbroederschap was er echter snel bij om de Israëlische geheime dienst Mossad ervante betichten achter de aanslag te zitten. Iets wat Israël al snel weer tegensprak.

Zeven militanten gedood bij huisoverval

De Egyptische staatsnieuwsdienst heeft vanochtend laten weten dat zeven militanten zijn gedood bij een inval in onderkomens van de rebellen in de Sinaï. Het zijn de eerste officiële door Egypte gerapporteerde doden aan de kant van de militanten sinds de aanslag van vorige week zondag, meldt AP.

Bij een achtervolging door Egyptische troepen op militanten zijn elders in de Sinaï drie doden gevallen aan Egyptische kant. Tijdens de achtervolging sloeg het voertuig van de ordetroepen over de kop. Vier anderen raakten gewond.