Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Twee Syrische journalisten gedood bij aanslagen Damascus

Een door SANA uitgegeven foto van regeringstroepen in Aleppo.

Een verslaggever van het Syrische staatspersbureau SANA en een journalist van de Arabische zender Al-Arabiya zijn gisteren in Damascus gedood. Beide nieuwsmedia hebben dit vandaag bevestigd.

Verslaggever Ali Abbas van SANA werd in zijn huis in de wijk Jdaidet Artouz gedood. De aanslag was volgens SANA het werk van een “gewapende terroristische groepering” - de alomvattende term die het regime hanteert voor zijn tegenstanders. Al-Arabiya-verslaggever Bara’a Yusuf al-Bushi, een Syrische staatsburger en overgelopen militair die diverse nieuwsorganisaties van informatie voorzag, kwam om het leven bij een bomaanslag in Al-Tal, een noordelijke buitenwijk van Damascus.

Gisteren leidden twee bomaanslagen in Damascus tot grote chaos. Een explosie trof in de wijk Marjeh een voertuig met militairen. De ontploffing, die geen slachtoffers tot gevolg had, vond plaats bij het Four Seasons hotel, een van de meeste luxueuze hotels in Damascus. Na de explosie openden gewapende lieden het vuur op burgers “om paniek te zaaien”, aldus SANA. Vrijwel tegelijkertijd ging een bom af bij het Tishrin-stadion, nog geen halve kilometer verderop.

Enkele uren later werd in een voorstad van Damascus een bus aangevallen. Zes inzittenden verloren bij de aanval het leven. Volgens SANA hebben de veiligheidsdiensten de jacht op de aanvallers geopend. Vandaag wordt in een aantal voorsteden nog strijd geleverd. Ook in de provincie Homs, de noordelijke stad Aleppo en de zuidelijke stad Daraa werd gevochten. Het is niet bekend of en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

Reportage ‘oneerlijke strijd’ in Aleppo: