Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Erasmus MC: zelf medicijnen zeldzame ziektes ontwikkelen

Hans Büller pleit er voor de farmaceutische industrie buitenspel te zetten. Foto Screenshot NOS

De Europese Unie moet zelf geneesmiddelen gaan ontwikkelen voor zeldzame ziekten en daarmee de farmaceutische industrie buitenspel zetten. Daarvoor pleit bestuursvoorzitter van het Erasmus MC in Rotterdam Hans Büller.

Hij spreekt van een “maatschappelijke plicht” ten opzichte van mensen met zeldzame aandoeningen.

Büller mengt zich in debat naar aanleiding adviezen CVZ

Met zijn oproep mengt Büller zich in het debat dat gevoerd wordt naar aanleiding van twee conceptadviezen van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) om de geneesmiddelen tegen de ziekte van Fabry en de ziekte van Pompe niet langer te vergoeden. De behandeling van deze zeldzame aandoeningen kost ettelijke tonnen per patiënt per jaar.

Büller waarschuwt in een vraaggesprek met de NOS voor een “tsunami” aan nieuwe geneesmiddelen, vaak gebaseerd op eiwitten, die de komende jaren op ons afkomt.

“Laten we in vredesnaam als rijke westerse landen weesziekten niet afhankelijk laten worden van farmaceutische industrieën die er wel of niet been in zien.”

NOS-interview met Hans Büller:

‘Zet op Europees niveau een consortium op’

Een oplossing zou volgens hem zijn om op Europees niveau een consortium op te richten. Met het geld dat daarin wordt gestopt, zouden nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld moeten worden. Daarna hoeft slechts de investering terugverdiend te worden.

“De industrie zal het pas doen als ze eraan kunnen verdienen.”

Daardoor dreigen mensen met zeldzame ziekten volgens hem het kind van de rekening te worden.

De voorzitter van het Erasmus MC verwacht overigens niet dat zijn idee in Nederland meteen enthousiast onthaald zal worden. De discussie die plaatsvindt naar aanleiding van het conceptadvies van het CVZ, een “proefballonnetje”, doet Büller echter af als zwartepieten, en iets wat niet leidt tot een oplossing.