Dit is een artikel uit het NRC-archief

Atletiek

Spoorboekje Spelen dag 16: marathon en basketbalfinale hoogtepunten slotdag

LeBron James vrijdagavond in actie in de halve finale van de VS tegen Argentinië. Foto AFP / Christian Petersen

Vandaag alweer de zestiende en laatste dag van de Olympische Spelen in Londen. nrc.nl blikt vooruit op de hoogtepunten van de slotdag, met onder meer de marathon voor de mannen en de basketbalfinale tussen de Verenigde Staten en Spanje.

De laatste dag van de Zomerspelen kent traditiegetrouw een beknopt programma omdat de organisatie alle sporters de mogelijkheid wil geven vanavond aanwezig te zijn bij de sluitingsceremonie in het olympisch stadion. Daarover straks meer, eerst een vooruitblik op alle mooie sport die ons vandaag nog wacht.

Zo begint dag 16 van de Spelen vanmiddag om twaalf uur echt los te komen als de marathon voor mannen op het programma staat. Geen Nederlanders aan de start, maar wel een hele reeks Kenianen van wie verwacht wordt dat ze wel eens het volledige podium kunnen claimen. Voor de Keniaanse marathonlopers is vandaag sowieso een bijzondere dag: de lopers hopen de olympische titel in Keniaans bezit te houden. Vier jaar geleden won Samuel Wanjiru in Peking. Hij kan zijn titel vandaag helaas niet verdedigen: Wanjiru, de eerste Keniaan die ooit de olympische marathon won, overleed vorig jaar nadat hij van van een balkon viel tijdens een familieruzie.

De Keniaanse marathonlopers Peter Kirui, Sammy Kitwara en Victor Kipchirchir eind juli in actie bij de halve marathon van Bogota. Foto AFP / Guillermo LegariaDe Keniaanse marathonlopers Peter Kirui, Sammy Kitwara en Victor Kipchirchir eind juli in actie bij de halve marathon van Bogota. Foto AFP / Guillermo Legaria

Er zijn een aantal Kenianen die Wanjiru vandaag als olympisch kampioen kunnen opvolgen. Abel Kirui bijvoorbeeld, de wereldkampioen op de marathon van 2009 en 2011. Maar Kenia heeft meer ijzers in het vuur, zoals Wilson Kipsang en Emannuel Mutai. De laatste zei gisteren tegen persbureau AP dat er veel druk op hem en zijn landgenoten staat vandaag:

“Ik weet dat we hier in Londen twee dingen moeten doen. Allereerst moeten we de titel van Samuel Wanjiru veiligstellen. Ook moeten we voor onze eigen roem gaan. Zelf wil ik ervoor zorgen dat ik een goede wedstrijd loop. Als ik daarmee goud win, is dat een mooie prestatie. Maar het belangrijkste is dat we als Kenianen de titel veiligstellen.”

‘Dream Team’ moet olympische titel prolongeren tegen Spanje

De meest prestigieuze teamfinale van dit olympische slotweekend is toch altijd wel de basketbalfinale bij de mannen. En het affiche mag er zijn: de olympisch kampioen van 2008, de Verenigde Staten, treden vanmiddag om vier uur aan tegen Europees kampioen Spanje. Het Amerikaanse ‘Dream Team’ rekende vrijdagavond in de halve finales overtuigend af met Argentinië: 109-83. Spanje had in een veel minder scoringsrijk duel meer moeite met Rusland: 67-59.

Bekijk hieronder de hoogtepunten van Verenigde Staten - Argentinië:

Bekijk hieronder de hoogtepunten van Spanje - Rusland:

Amerika verwacht vanmiddag vooral veel van sterspeler LeBron James, die wel wordt gezien als ‘s werelds beste basketballer van het moment. In de halve finale tegen Argentinië maakte hij veel indruk. “U.S. Superstar Relay Riddles Argentina With Scoring Barrage”, zo kopte The New York Times na de wedstrijd. James bracht Argentinië eigenlijk in z’n eentje de nederlaag toe, zo schreef The Times:

“In the second quarter against Argentina, James summoned the ball and attacked the basket. He scored four baskets in a handful of minutes. He grabbed seven rebounds and dished an equal number of assists. He slammed a dunk that was emphatic even by his standards. Another day at the international office, basically.”

Carmelo Anthony en LeBron James vrijdagavond na de overwinning op Argentinië. Foto AFP / Timothy A. ClaryCarmelo Anthony en LeBron James vrijdagavond na de overwinning op Argentinië. Foto AFP / Timothy A. Clary

Is Spanje dan vanmiddag al bij voorbaat volstrekt kansloos tegen de Verenigde Staten? De statistieken zijn uiteraard in het voordeel van Amerika: de VS pakten 14 van de 17 keer sinds basketbal een olympische sport is het goud en waren vier jaar geleden in de finale ook al te sterk voor Spanje, toen met 118-107. De Spaanse pers klampt zich vast aan dit feitje: de finale tussen de VS en Spanje is na 1984 en 2008 de derde olympische finale tussen de twee landen. En na twee keer verlies moet het daarom nu toch kunnen lukken voor de Spanjaarden.

En verder vandaag…

…ook de finales bij het handbal, volleybal en waterpolo. Zweden en Frankrijk treffen elkaar vanmiddag om vier uur in de mannenhandbalfinale. De volleyballers van Rusland en Brazilië bepalen al vanaf twee uur vanmiddag wie olympisch goud mee naar huis neemt. De waterpolofinale tussen Kroatië en Italië begint ten slotte om tien voor vijf vanmiddag.

Komen er dan helemaal geen Nederlanders meer in actie vandaag? Jawel, om half drie doet de Nederlander Rudi van Houts nog mee aan het mountainbiken bij de mannen. De 28-jarige Van Houts werd vorig jaar op het EK vijfde en plaatste zich in maart definitief voor de Spelen door bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg vormbehoud te tonen. Van Houts worden geen medaillekansen toegedicht. Maar je weet het natuurlijk nooit.

En dan vanavond nog: de sluitingsceremonie

Als begin van de avond alle medailles verdeeld zijn, gaat Londen zich opmaken voor de ongetwijfeld grandioze sluitingsceremonie die om tien uur Nederlandse tijd zal beginnen. De ceremonie duurt naar verwachting meer naar drie uur en zal muzikaal worden begeleid door een hele reeks aan de wereldsterren: onder anderen de Spice Girls, The Who, Annie Lennox en de Pet Shop Boys worden op het podium verwacht. Zeker is dat rockband Muse ook het officiële olympische nummer ‘Survival’ ten gehore zal brengen.

Bekijk het volledige programma van dag 16 van de Olympische Spelen op de officiële site van Londen 2012.