SP floreert na aanval van PvdA en loopt verder uit op VVD

Nederland, Amsterdam, 20-02-2012. Job Cohen geeft toelichting op zijn aftreden tijdens een persconferentie op het partijkantoor aan de Herengracht in Amsterdam. Foto: Olivier Middendorp
Nederland, Amsterdam, 20-02-2012. Job Cohen geeft toelichting op zijn aftreden tijdens een persconferentie op het partijkantoor aan de Herengracht in Amsterdam. Foto: Olivier Middendorp Wat nu voor Hans Spekman en zijn PvdA? De aanval op de SP lijkt vooralsnog averechts te werken. Foto NRC / Olivier Middendorp

De aanval die de PvdA op de SP heeft geopend werkt vooral tegen de PvdA zelf. De partij van Emile Roemer stijgt in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond namelijk van 34 naar 37 zetels, terwijl de PvdA van zeventien naar vijftien zetels zakt. De SP loopt ook uit op de VVD, die van 32 naar 31 gaat.

PvdA-voorzitter Hans Spekman en Kamerlid Mariëtte Hamer probeerden de opmars van de socialisten de afgelopen tijd te frustreren. Spekman zei vorige week in het AD dat de SP de oplossingen voor de crisis niet heeft. Hij noemde SP-leider Emile Roemer een groot risico. Deze week zei PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer dat de SP is opgeschoven naar de PvdA.

Bijna 40 procent PvdA-kiezers 2010 stemmen nu SP

Van de PvdA-kiezers uit 2010 zegt nu maar liefst 39 procent op de SP te stemmen. “Een ongekend hoog overgangspercentage, dat ik niet eerder bij middelgrote- of grote partijen heb gezien”, stelt De Hond. Nog maar 39 procent van de PvdA-kiezers uit 2010 zegt nu nog PvdA te stemmen. De Hond rekent voor dat de PvdA twaalf of dertien zetels aan de SP verliest.

Ook andere partijen verliezen flink aan de SP. Van de GroenLinks-kiezers uit 2010 zegt dertig procent nu SP te stemmen. GroenLinks zakt deze week in de peiling van vijf naar vier zetels. Bij de PVV stapt vijftien procent over naar de SP. D66 verliest elf procent van de kiezers uit 2010 aan de SP.

De Hond verwacht dat de campagnes van de meeste partijen zich vooral op de SP richten. De grote vraag is volgens hem of dit een daling van de SP tot gevolg zal hebben of juist een stijging, zoals nu het geval is.