Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Politie New York schiet man met mes op Times Square dood

De politie in New York heeft gisteren nabij Times Square, een van de drukste toeristische gebieden van de stad, een man met donkere huidskleur doodgeschoten die met een mes zwaaide.

De 51-jarige man, ogenschijnlijk emotioneel instabiel, werd op Times Square aangesproken door de politie op het feit dat hij marihuana zou roken. De man reageerde geprikkeld en haalde een 28 centimeter lang mes tevoorschijn. Hij begon een bandana om zijn hoofd te knopen en weigerde het mes neer te leggen, ondanks herhaalde verzoeken van de agenten.

De man begon vervolgens langzaam achteruit te lopen, gevolgd door een grote groep agenten en veel omstanders. De achtervolging vond plaats over een afstand van enkele stratenblokken, aldus AP. Agenten gebruikten tot zesmaal toe pepperspray, maar de man bleef het mes vasthouden. Toen de man uithaalde met het mes, trokken twee agenten hun wapen en schoten ze de man in de borst. De schoten werden hem fataal.

Enkele omstanders reageerden met ontsteltenis en trokken het optreden van de politiemacht direct in twijfel.

Ooggetuigenvideo: “That wasn’t a justified kill.”
http://youtu.be/PrziUcKEHeo

Ooggetuigenvideo: “Can’t shoot him, can’t shoot him.”