Opnieuw ambulancepersoneel belaagd - ‘onacceptabel’

Foto Thomas Schlijper / Hollandse Hoogte

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers noemt agressie tegen hulpverleners onacceptabel. Aanleiding is het geweld tegen politie en ambulancepersoneel dit weekeinde in Noordwijk en Amsterdam.

Schipper stelde vandaag in een verklaring aan persbureau Novum:

“Er moet echt paal en perk gesteld worden aan dit soort gedrag.”

In Noordwijk moest de politie gisternacht een linie vormen om ervoor te zorgen dat ambulancebroeders bij een gewonde bromfietser konden komen. Ongeveer honderd omstanders blokkeerden de weg en gooiden onder meer flessen naar de agenten. Met politiehonden en wapenstokken werden de omstanders uiteindelijk naar achteren gedreven.

Hulpverleners belaagd in Noordwijk en Amsterdam:

‘Angel eruit kunnen halen voordat de boel escaleerde’

Ook in Amsterdam werden hulpverleners gehinderd bij het uitoefenen van hun werk. Na een aanrijding op de IJdoornlaan moest de politie ingrijpen toen een aantal omstanders zich na een verkeersongeluk met de hulpverlening bemoeide, al lopen de verhalen van de betrokkenen volgens persbureau Novum uiteen. Een politiewoordvoerder zei tegen stadszender AT5:

“We hebben de angel eruit kunnen halen voordat de boel echt escaleerde.”

Minister Schippers benadrukt dat agressie tegen hulpverleners niet getolereerd kan worden.

“Niet voor niets is de strafeis voor geweld tegen hulpverleners met tweehonderd procent verhoogd. Onlangs hebben we de mogelijkheid gecreëerd om anoniem aangifte te doen en snelrecht in te zetten.”