Dit is een artikel uit het NRC-archief

Atletiek

Oeganda beleeft fraai moment met goud Kiprotich op olympische marathon

Stephen Kiprotich knielt voor het goud. Foto AP / Luca Bruno

Stephen Kiprotich heeft Oeganda een gouden medaille bezorgd door op de marathon de gouden medaille te winnen. Het Afrikaanse land, dat de afgelopen 28 jaar maar één plak binnenhaalde, had deze olympiade nog geen enkele ereplaats behaald. Kiprotich geldt als een verrassende winnaar, hij eindigde 26 seconden voor de Keniaan Abel Kirui, de huidige wereldkampioen.

Het brons was voor Wilson Kipsan uit Kenia die als eerste het initiatief nam om voor de zege te gaan lopen maar op 1.36 van de winnaar over de streep kwam.

Kiprotich zette na ruim dertig kilometer de marathon op zijn kop. Zijn kansen op goud leken aanvankelijk verloren toen hij moest lossen uit de kopgroep van drie. Kiprotich hervond echter zijn tweede adem en sloot weer aan bij Kirui en Kipsang.

Geheel tegen de verwachting zocht Kiprotich vervolgens de aanval. De totaal verraste Kenianen hadden geen antwoord op zijn demarrage. De voorsprong bedroeg al snel twintig seconden en in de laatste kilometers liep de marge met rasse schreden op.

In de laatste kilometer begon Kiprotich al met het vieren van zijn olympische titel. Hij passeerde met de nationale vlag om zijn schouders de finish en bewerkstelligde een van de grootste sportprestaties uit de geschiedenis van Uganda. Het Afrikaanse land pakte pas zijn tweede atletiekmedaille ooit.

De wedstrijd werd onder zware omstandigheden gelopen en daarom zat een verbetering van het olympisch record er niet in. Vier jaar geleden in Beijing pakte Samuel Kamau Wanjiru het goud in een nieuwe toptijd van 2:06.21.