Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Baas Barclays wil bank doorlichten - ‘bedrijfsvoering wijzigen’

Een man passeert het hoofdkantoor van Barclays in The City, het financiële district van Londen. Foto Reuters / Olivia Harris

De nieuwe president-commissaris van de Britse bank Barclays wil de gehele bedrijfsvoering van de bank onder de loep nemen. Dat heeft David Walker gezegd in een interview met de krant The Sunday Telegraph. Barclays is in een schandaal verwikkeld rondom de manipulatie van internationale rentetarieven.

Walker vervangt Marcus Agius, die vorige maand aftrad nadat de bank een boete van 369 miljoen euro had gekregen wegens het manipuleren van twee belangrijke rentetarieven, Libor en Euribor. De twee tarieven hebben een grote invloed op wat consumenten en bedrijven aan rente moeten betalen.
De reputatie heeft als gevolg van het schandaal een flinke knauw opgelopen. De Britse toezichthouders overwegen nog om de betrokkenen strafrechtelijk te vervolgen.

‘Barclays moet universele bank blijven’

Experts speculeerden de afgelopen weken dat het schandaal er wellicht toe zou leiden dat Barclays zijn investeringstak zou terugschroeven. Walker, die 1 november officieel aantreedt, zei echter dat wat hem betreft Barclays een “universele bank” moet blijven.

Walker heeft al wijzigingen in de bedrijfsvoering in gedachten. Hij zei “in principe” klanten geld in rekening te willen brengen voor hun bankrekeningen. De meeste Britse banken bieden hun klanten gratis betaalrekeningen, maar volgens Walker is dit een aansporing voor banken om riskantere methodes te bedenken om geld te verdienen. Walker:

“Omdat banken geen geld rekenen komen ze onherroepelijk in deze positie terecht.”