Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Nederland dertiende in medaillespiegel - kijk alle zes gouden prestaties terug

The Netherlands team celebrate their golden medals during the women's hockey victory ceremony at the Riverbank Arena at the London 2012 Olympic Games August 10, 2012. REUTERS/Chris Helgren (BRITAIN - Tags: SPORT FIELD HOCKEY OLYMPICS)
The Netherlands team celebrate their golden medals during the women's hockey victory ceremony at the Riverbank Arena at the London 2012 Olympic Games August 10, 2012. REUTERS/Chris Helgren (BRITAIN - Tags: SPORT FIELD HOCKEY OLYMPICS) De Nederlandse gouden hockeydames tijdens hun huldiging. Foto Reuters / Chris Helgren

Nederland heeft deze Olympische Spelen twintig medailles weten te veroveren: zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons. Dat betekent dat slechts twaalf landen het beter deden dan wij. De Verenigde Staten wonnen de meeste plakken: 104 stuks.

De VS wonnen maar liefst 46 keer goud, 29 keer zilver en ook 29 keer brons. Tweede werd China met 87 plakken. Nog altijd ruimschoots voor op gastland Groot-Brittannië, dat het desalniettemin fantastisch deed deze Spelen met 65 medailles, waarvan 29 goud.

Nederland won dus zes keer goud: Ranomi Kromowidjojo twee keer, Dorian van Rijsselberghe, Marianne Vos, Epke Zonderland en de Nederlandse hockeyvrouwen. Hier nog één keer al dat succes in beeld:

De dubbel van ‘Kromo’:


De winst van Marianne Vos:

Goud voor Van Rijsselberghe:

Gouden plak voor Epke Zonderland:

De gewonnen finale van de hockeyvrouwen: