Dit is een artikel uit het NRC-archief
In beeld

Sport

Londen 2012 in 38 hoogtepunten

De Olympische Spelen in Londen zijn, helaas voor de sportliefhebbers, weer voorbij. Voor Nederland waren het succesvolle Spelen met zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons. Tot de hoogtepunten voor de Nederlandse equipe behoorden de gouden dubbelslag van Ranomi Kromowidjojo, de olympische titel op de weg van wielrenster Marianne Vos, de titelprolongatie van de hockeyvrouwen en natuurlijk die fantastische gouden plak van turner Epke Zonderland. De Spelen kenden meer hoogtepunten, zoals de vier gouden medailles van Michael Phelps, die in Londen de meest succesvolle olympiër ooit werd. En Usain Bolt natuurlijk, die net als in Peking drie keer goud wist te winnen. Hieronder de hoogtepunten van Londen 2012 in 38 foto's.
De apotheose van de openingsceremonie van 27 juli: het ontsteken van de vlam in het olympisch stadion.
AFP / Fabrice Coffrini
De eerste medaille voor Nederland, maar niet de gewenste kleur: de estafettezwemsters slaagden er niet in hun olympische titel op de 4 x 100 meter te prolongeren. Dit jaar werd het zilver, tot groot verdriet van Inge Dekker.
AP / Michael Sohn
Alexandre Vinokourov verovert op dag 1 van de Spelen het goud bij de wielerwegstrijd voor mannen. Hij blijkt in de finale te sterk voor de Colombiaan Rigoberto Uran.
AFP / Manan Vatsyayana
Het eerste goud voor Nederland werd gepakt door wielrenster Marianne Vos. Ze maakte haar favorietenrol waar en zegevierde in de olympische wegwedstrijd.
AFP / Odd Andersen
In het Aquatics Center zorgen de Franse zwemmers voor een daverende verrassing op de 4 x 100 meter vrije slag: ze waren de Amerikanen, en daarmee Michael Phelps, de baas.
Reuters / Jorge Silva
Zwemster Ruta Meilutyte was één van de onverwachte sterren van het zwemtoernooi: de 15-jarige uit Litouwen won verrassend het goud op de 100 meter schoolslag.
Reuters / David Gray
Edith Bosch verovert de eerste judomedaille voor Nederland in de categorie tot 70 kilogram. Hier viert ze haar bronzen plak met haar coach Marjolein van Unen.
AFP / Franck Fife
Anderhalve week na zijn overwinning in de Tour de France was Bradley Wiggins alweer de grote ster: hij pakte in Londen het goud op de olympische tijdrit.
AFP / Odd Andersen
De roeisters van de Holland Acht zijn uitzinnig van vreugde nadat ze de bronzen medaille hebben veroverd.
AFP / Damien Meyr
Ranomi Kromowidjojo maakte de torenhoge verwachtingen waar en veroverde goud op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Het leverde haar in de buitenlandse pers de bijnaam 'The Dutch Swim Queen' op.
Reuters / Tim Wimborne
De bij het grote publiek onbekende boogschutter Rick van der Ven had een geweldige dag bij de individuele wedstrijd in Londen, maar greep net naast de medailles: Van der Ven werd vierde.
Reuters / Suhaib Salem
De eerste paar dagen had hij het moeilijk, maar uiteindelijk zou zwemlegende Michael Phelps ook in Londen vier keer goud winnen. Hier juicht de Amerikaan na zijn gouden race op de 100 meter vlinderslag.
AP / Jae C. Hong
Veertienvoudig Grand Slam-winnares Serena Williams veroverde dit jaar in Londen twee gouden medailles: ze won met haar zus Venus het dubbelspel en verzormelde Maria Sharapova in de finale van het vrouwenenkelspel.
AP / Victor R. Caivano
Niet alleen Usain Bolt, maar ook de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser prolongeerde haar olympische titel op de 100 meter.
AP / Kirsty Wigglesworth
Een dubbelslag voor Nederland op de 50 meter vrije slag: Kromowidjojo won haar tweede goud, Marleen Veldhuis pakte met het brons haar eerste individuele medaille op de Olympische Spelen.
Reuters / Jorge Silva
Zelden was er bij het zeilen iemand zo oppermachtig als Dorian van Rijsselberghe in de RS:X-klasse voor de windsurfers: hier juicht hij als hij in de medal race opnieuw als nummer één over de finish komt en daarmee het goud pakt.
Reuters / Pascal Lauener
Eindelijk een grote titel voor Andy Murray: de Brit was in de olympische tennisfinale veel te sterk voor nummer één van de wereld Roger Federer.
AFP / Leon Neal
Voor de Spelen waren er nog twijfels over zijn onaantastbaarheid, maar in Londen was Usain Bolt weer oppermachtig. Zo prolongeerde hij onder meer zijn olympische titel op het koningsnummer, de 100 meter.
AP / Anja Niedringhaus
Nederland pakte drie medailles bij het zeilen, waaronder het zilver voor Marit Bouwmeester in de Laser Radial-klasse.
AFP / William West
De springruiters wisten bij de landenwedstrijd positief te verrassen: pas na een barrage moest Nederland genoegen nemen met zilver, een onverwachts mooi resultaat.
Reuters / Mike Hutchings
Misschien wel de mooiste gouden medaille die Nederland behaalde: turner Epke Zonderland liet in de rekstokfinale een perfecte oefening zien en werd daarvoor door de jury beloond met de hoogste score.
AFP / Thomas Coex
Vier jaar geleden won de dressuurploeg nog zilver bij de landenwedstrijd, dit jaar moesten de ruiters genoegen nemen met het brons. Maar de vreugde bij Anky van Grunsven, Edward Gal en Adeline Cornelissen was er niet minder om.
AFP / John MacDougall
Baanwielrenner Teun Mulder dacht dat hij vierde was geworden bij de finale van het keirin, maar uiteindelijk bleek dat hij precies dezelfde tijd had gereden als de Nieuw-Zeelander Simon van Velthooven: ook een bronzen medaille voor Mulder dus.
AFP / Leon Neal
Voor de Nederlandse springruiters waren de Spelen bijzonder succesvol: Gero Schröder behaalde in de individuele wedstrijd heel knap de zilveren medaille.
AP / David Golman
En jawel, ook op de 200 meter was Usain Bolt weer ongenaakbaar. Jamaica legde beslag op het volledige podium: Yohan Blake werd tweede, Warren Weir derde.
AP / Matt Dunham
In de finale van de 200 meter werd hij uiteindelijk teleurstellende vijfde, maar voor sprinter Churandy Martina waren de Spelen in Londen met drie finaleplaatsen geslaagd te noemen.
AFP / Eric Feferberg
Ze leek de beste kür te hebben gereden, maar moest genoegen nemen met zilver: amazone Adeline Cornelissen en haar paard Parzival was in ieder geval dik tevreden met hun prestatie.
Reuters / Jorge Silva
Lobke Berkhout en Lisa Westerhof vieren de derde zeilmedaille van Nederland in Londen. Het duo won brons in de 470-klasse.
AP / Bernat Armangue
De Nederlandse hockeyers wisten op deze Spelen positief te verrassen: over de 9-2 overwinning op Groot-Brittannië in de halve finale was wereldwijd verwondering.
Reuters / Chris Helgren
Een onverwachte medaille voor Nederland bij het BMX, beter bekend als fietscrossen. De pas 18-jarige Laura Smulders pakte het brons.
AP / Christophe Ena
Bij de vrouwen heeft Jamaica de Verenigde Staten nog niet naar de kroon gestoken op de sprintnummers: hier vieren Allyson Felix, Carmelita Jeter, Tianna Madison en Bianca Knight hun olympische titel op de 4 x 100 meter.
Reuters / Dylan Martinez
Echt goed speelden ze eigenlijk het hele toernooi niet, maar het belangrijkste deden ze elke wedstrijd weer opnieuw: winnen. De Nederlandse hockeysters mogen trots zijn op hun tweede olympische titel op rij.
AP / Bullit Marquez
Jamaica domineert de sprintnummers bij de mannen. Usain Bolt pakte zijn derde goud van deze Spelen op de 4 x 100 meter. Hij deed dat niet alleen, maar met zijn landgenoten Yohan Blake, Nesta Carter en Michael Frater.
AP / Anja Niedringhaus
Na de 9-2 zege op de Britten in de halve finale was Nederland favoriet voor goud, maar de hockeymannen moesten in de finale hun meerdere erkennen in Duitsland. Hier aanvoerder Floris Evers na afloop van de finale met Sander de Wijn.
Reuters / Suzanne Plunkett
Het regende bij het atletiek dit jaar gouden medailles voor gastland Groot-Brittannië. Mohamed Farah bezorgde de Britten het goud op de 10.000 én 5000 meter.
Reuters / Lucy Nicholson
Stephen Kiprotich was op de slotdag van de Spelen de beste op de marathon. De overwinning van Kiprotich betekende het eerste goud voor zijn land Oeganda in de olympische geschiedenis.
Reuters / Max Rossi
De volleyfinale tussen Brazilië en Rusland was een ware thriller: Brazilië kwam 2-0 in sets voor, maar de Russen toonden karakter en wisten de finale uiteindelijk nog met 3-2 in sets te winnen. Hier de teleurstelling bij de Braziliaan Dante Amaral, met op de achtergrond de feestvierende spelers van Rusland.
AFP / Kirill Kudryavtsev
Spanje kon het ze in de finale nog heel moeilijk maken, maar uiteindelijk bleken de Amerikaanse basketballers opnieuw niet te verslaan: het 'Dream Team' prolongeerde zijn olympische titel. Hier vallen sterspelers Kobe Bryant en Lebron James elkaar in de armen.
AFP / Martin Bureau