Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Joodse gemeente roept getuigen van ‘tramincident’ op zich te melden

De Joodse gemeente legt zich niet neer bij ontkenning van antisemitische uitspraken. Foto NRC / Arjan de Jongh

De Joodse gemeente Amsterdam laat het er niet bij zitten. Ondanks dat twee medewerkers van het GVB in alle toonaarden ontkennen in hun tram in de buurt van het Anne Frankhuis antisemitische opmerkingen te hebben gemaakt, weet de Joodse gemeente zeker dat dit wel zo is. Dus roept zij getuigen op zich te melden.

Een lid van de Joodse gemeente Amsterdam zat in tram 17 richting het Centraal Station op maandag 6 augustus, toen rond 11.20 uur bij de halte Westermarkt de conducteur in het Engels omriep dat dit de halte betrof voor de Westerkerk en het Anne Frankhuis.

De bestuurder zou zich daarop via het omroepkanaal hebben afgevraagd wat al die mensen daar toch zoeken.

“Die vrouw is toch al lang dood?”

De conducteur zou daar weer op hebben geantwoord, via de omroepinstallatie, voor iedereen hoorbaar:

“De Joden moeten toch ergens hun geld aan verdienen.”

De trambestuurder en conducteur ontkennen ooit zo’n soort conversatie te hebben gevoerd. De voorzitter van de Joodse gemeente Amsterdam, Ron Eisenmann, die de klacht bij het GVB indiende, zei eerder al de verklaring van het vervoersbedrijf niet geloofwaardig te vinden. Eisenmann twitterde daarom vandaag:

Twitter avatar RonEisenmann Ron Eisenmann Oproep aan passagiers lijn 17 op maandag 6 augustus om 11.20 uur om zich te melden via jgalijn17@gmail.com http://t.co/yO1tImaS

Volgens hem is het GVB niet bereid een oproep te doen aan getuigen om zich te melden, ondanks een verzoek van de Joodse gemeente Amsterdam daartoe. Die liet daarom vandaag zelf maar een oproep uitgaan en benadrukt dat eventuele verklaringen ook anoniem kunnen worden gegeven.