Fotograaf Erwin Olaf roept op tot ‘kiss in’ tegen homohaat

Fotograaf Erwin Olaf wil een zogenoemde “kiss inn” organiseren om te protesteren tegen homohaat. Als hij vijftig koppels kan vinden die aanstaande woensdag in Amsterdam al zoenende hun solidariteit tonen, gaat de actie door, zegt hij in een gesprek met NRC Handelsblad.

Erwin Olaf op het Boekenbal 2009. Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel

Fotograaf Erwin Olaf wil een zogenoemde “kiss in” organiseren om te protesteren tegen homohaat. Als hij vijftig koppels kan vinden die aanstaande woensdag in Amsterdam al zoenende hun solidariteit tonen, gaat de actie door, zegt hij in een gesprek met NRC Handelsblad.

Olaf stelt:

“Het mogen homo’s, hetero’s, biseksuelen en transgenders zijn. Als ze maar van elkaar houden, dat is het criterium.”

Snackbareigenaar ‘verbood’ Olaf op straat te zoenen met zijn vriend

De actie is een direct gevolg van zijn eigen ervaring, afgelopen zaterdag. Olaf:

“Ik zat te eten met mijn geliefde in restaurant Razmataz aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam. We hadden een mooi en eerlijk gesprek, over liefde en monogamie. Na afloop liepen wij naar onze fiets en begonnen elkaar spontaan te zoenen. Daarop begon de man achter de toonbank van de naastgelegen snackbar naar ons te roepen: ‘hou daar eens mee op’. Toen we een stap dichterbij deden, omdat we dachten dat we het niet goed verstaan hadden, werd hij nóg bozer en verbood ons op zijn terras te zoenen. Iets waar we geen gehoor aan gaven. Ik riep terug: ‘In Nederland mag dit, hoor!’ Voor mijn doen heb ik mij erg ingehouden. Ik ben niet zo diplomatiek.”

Olaf en zijn vriend Kevin - ze hebben sinds een jaar een relatie - begonnen elkaar opnieuw te zoenen. Vanaf het terras van restaurant Razmataz klonk applaus.

“Vervolgens hebben wij onze fiets gepakt en zijn weg gereden.”

Burgemeester Amsterdams wil harder optreden tegen pesterijen

Enkele weken geleden had Olaf nog een gesprek met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, die naar zijn zeggen “harder wil gaan optreden tegen pesterijen in zijn stad, waaronder die tegen homo’s”.

“Van der Laan vroeg mij na afloop of ik nog iets op mijn lever had. Ik zei: nee, het gaat goed met de homo-emancipatie.”

De laatste keer dat Olaf op straat met homohaat te maken kreeg was twee jaar geleden.

Op zijn Facebookpagina heeft de fotograaf inmiddels honderden reacties ontvangen op zijn oproep. Als vijftig koppels aan de kiss inn willen meedoen, staat hij woensdag om 20.30 uur voor de snackbar op het Hugo de Grootplein.

“Ik had hier niet op gerekend, maar ja, nu moet ik doorzetten. Homo’s moeten af en toe hun tanden laten zien.”