FC Twente wint ruim, Heerenveen verliest thuis, Vitesse gelijk

FC Twente is het nieuwe seizoen sterk begonnen. Voor eigen publiek rolden de tukkers FC Groningen vanmiddag met 4-1 op. Heerenveen ging onder de nieuwe coach Marco van Basten veel minder voortvarend van start. Het verloor thuis met 0-2 van NEC. Vitesse en ADO Den Haag speelden in Arnhem 2-2 gelijk.

Met zijn ruime overwinning gaat FC Twente na zijn eerste wedstrijd van dit seizoen voorlopig aan kop. Later vandaag spelen nog Ajax en AZ in Amsterdam tegen elkaar.

Twee kopballen doen Heerenveen de das om

Van Basten begon de competitie dus slecht, nadat Heerenveen zich afgelopen week onder zijn leiding wel wist te plaatsen voor de laatste voorronde van de Europa League. De voormalig bondscoach was met de Friezen in eigen stadion niet opgewassen tegen NEC.

Heerenveen gaf de wedstrijd tussen de 37e en de 42e minuut weg. Eerst kopte Melvin Platje de 0-1 binnen, even later volgde nog een kopdoelpunt van Pavel Cmovs.

In de tweede helft speelde Heerenveen alles of niets, maar het opportunistische spel leidde niet treffers. De thuisploeg mocht zelfs blij zijn dat NEC niet wat nauwkeuriger omsprong met de ruimte achter de defensie.

Reactie van Van Basten na de wedstrijd:

Vitesse en ADO Den Haag spelen gelijk

Bij Vitesse - ADO werd er binnen de 53e en 57e minuut driemaal gescoord. Tjaronn Chery maakte de 0-1, maar een minuut later stond het alweer gelijk door Wilfried Bony.

Danny Holla tekende even later voor de tweede Haagse voorsprong. Jonathan Reis zorgde ervoor dat coach Fred Rutten niet met een nederlaag in de Eredivisie begon bij Vitesse.

Alles lukt bij FC Twente

FC Twente begon het seizoen bijzonder sterk door FC Groningen met ruime cijfers opzij te zetten. Bijna elke kans liep uit op een doelpunt in Enschede. Opvallend was dat Dusan Tadic, vorig jaar nog speler van FC Groningen, één van de uitblinkers was bij FC Twente vandaag.

FC Twente kwam haast vanuit het niets op 2-0 voor. Eerst scoorde Nacer Chadli op aangeven van Tadic. En even later maakte de FC Twente-debutant ook meteen al zijn eerste doelpunt in het rode shirt. FC Twente controleerde daarna de wedstrij en maakte er via Chadli en opnieuw ook Tadic 3-0 en 4-0 van. Vooral de laatste goal van Tadic was mooi. Tadic juichte niet na het scoren tegen zijn oude club.

FC Groningen redde daarna niets anders dan de eer te redden, en dat deed Leandro Bacuna. Hij schoot mooi raak, maar veel maakte dat voor de wedstrijd verder niet meer uit.

Moeilijk en mooi debuut voor Tadic: