Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Egypte doodt opstandelingen Sinaï – ‘verwaarlozing voedde extremisme’

Een brandende motorfiets ligt op de grond na de bestorming van een schuilplaats van vermeende terroristen in de Sinaï vandaag door het Egyptische leger. Foto AFP

Egyptische veiligheidstroepen hebben vandaag opnieuw aanvallen uitgevoerd op schuilplaatsen van opstandelingen in de noordelijke Sinaï. Daarbij kwamen nabij de stad El-Arish zeven opstandelingen om het leven. Dat hebben anonieme bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd.

Het Egyptische leger is de afgelopen dagen in de Sinaï in actie gekomen om de orde te herstellen na een serie gewelddadige incidenten. De meest in het oog springende aanslag was die van precies een week geleden. Zestien Egyptische grenswachten bij Rafah vonden de dood toen volgens Egyptische media 35 extremisten hen aanvielen.

Militair offensief Sinaï al sinds vorige week aan de gang

In de dagen na die aanslag vielen moslimextremisten een serie controleposten aan en een cementfabriek. Dit alles in en rond Al-Arish. Het Egyptische leger reageerde aan het eind van afgelopen week. NRC-redacteur Carolien Roelants schreef woensdag:

Voor het eerst sinds de Egyptische oorlog met Israël van 1973 voerden Egyptische gevechtsvliegtuigen beschietingen uit in het gebied. Als onderdeel van de Egyptische legeroperatie trokken troepen het dorp Al-Toumah bij het stadje Sheikh Zuwaid binnen. Bij de gecombineerde lucht- en grondaanvallen werden volgens Egyptische bronnen “20 terroristen” gedood.

Beelden van Reuters met betrekking tot het offensief in Sinaï:

Sinaï jarenlang verwaarloosd door regering in Kairo

Het leger en de politie werden bij de operatie van vandaag, in de dorpjes Al-Ghora en Al-Mahdiyah, ondersteund door pantservoertuigen. De militanten kwamen om, nadat het leger een schuilplaats met granaten had bestookt. Het huis vloog daarbij in brand. De militairen en de agenten namen landmijnen, een luchtafweerraket, zware machinegeweren en granaten in beslag.

Sinds de val van president Hosni Mubarak is de Sinaï een machtsvacuüm ontstaan, waar allerlei extremistische moslimgroeperingen dankbaar gebruik van maken. Roelants schreef hierover in NRC Handelsblad:

De Sinaï is jarenlang verwaarloosd door de regering in Kairo en dat heeft criminaliteit – met name drugshandel en mensensmokkel – en extremisme in de hand gewerkt. De Sinaï is ook het gebied waar in 2004 en 2005 bloedige aanslagen werden gepleegd op toeristenhotels en waar de afgelopen jaren regelmatig de gaspijpleiding naar Israël werd opgeblazen tot zij eerder dit jaar door Kairo werd gesloten. In de onrustige periode na de val van president Mubarak in februari vorig jaar is de Sinaï verder aan zijn lot overgelaten.

Vijf opstandelingen aangeklaagd

Gisteren klaageden de Egyptische autoriteiten vijf opstandelingen aan voor het trainen van jihadistische strijders in de Sinaï. De aanklachten houden verband met de aanslag op de controlepost.

Een aantal opstandelingen wordt tevens verdacht van betrokkenheid bij aanslagen op politiebureaus, mensenhandel en wapensmokkel tussen Egypte, de Gazastrook en Israël. Het is deze strook land langs de grens met Israël waar de grootste problemen bestaan. Roelants:

De onveiligheid wordt volgens Egyptische waarnemers in de hand gewerkt door de beperkingen van het vredesverdrag met Israël van 1979. Daaronder mag het Egyptische leger 25.000 militairen legeren in gebied A en B, het westen en midden van de Sinaï, maar is gebied C, langs de grens met Israël, gedemilitariseerd. Daar zijn alleen politiemannen gestationeerd, die vaak slechter zijn bewapend dan de lokale Bedoeïenen.